Als honden, katten en fretten mee op reis gaan binnen Europa, zijn er verschillende regels die je moet volgen. Je huisdier moet een chip en een Europees dierenpaspoort hebben.
In Nederland steken goed te voorkomen dierziektes regelmatig de kop op. Dat komt onder andere doordat (uit het buitenland gehaalde) pups dikwijls drager van besmettelijke dierziekten zijn. Veel van deze ziektes zijn met vaccineren te voorkomen, maar helaas is de vaccinatiegraad van huisdieren in Nederland te laag om groepsimmuniteit op te bouwen.
Net als mensen kunnen ook paarden griep krijgen. Deze ziekte, equine influenza, wordt ook wel paardengriep genoemd. Paarden kunnen hier flink ziek van worden en kunnen er op langdurige klachten aan overhouden.
Het is weer warmer en dus is het verleidelijk om een duik te nemen in rivieren of meertjes. Je hoort nog wel eens dat je je hond niet moet laten zwemmen in warm, stilstaand water vanwege de ziekte van Weil.
Rooike werd samen met haar zusje Rinske en broertjes Remi en Rudi als oud vuil tussen de vuilniszakken gevonden. Ze waren nog maar 4 weken oud toen ze met dichtgeplakte oogjes en verstopte neusjes bij Dierenopvangcentrum Gouda binnenkwamen. De klassieke symptomen van niesziekte.
Vakantie! En de beste vriend van de mens? Die gaat steeds vaker met ons mee op reis. Terwijl de vakantie geboekt wordt en de paspoorten gecontroleerd moet er nog iets nagekeken worden; hoe zit het met de vaccinaties van Max, Luna en Bo?
Honden, katten en konijnen hebben vaccinaties nodig om gezond te blijven. Daarover gaat de bewustzijnscampagne van de KNMvD deze zomer. In dit artikel nemen we één van de ziektes onder de loep waartegen we vaccineren: hondenziekte (distemper).
Helaas zien we in de dierenartspraktijken nog steeds eigenaren binnenkomen die hun hond niet op tijd hebben laten vaccineren tegen rabiës (hondsdolheid). Zonder een geldige vaccinatie mag een hond niet de grens over
Sandra kocht een leuke Berner Sennen-pup. Maar haar Lotte bleek een slachtoffertje van malafide puppyhandel. Niet goed gevaccineerd en daardoor doodziek door het parvovirus. Gelukkig overleefde zij door intensieve zorg van de dierenarts.
De Duitse paardensportkoepel FN stelt een enting tegen rhinopneumonie verplicht per 2023. Dat heeft de adviesraad sport van de FN besloten. Om te voorkomen dat er onvoldoende entstof is, heeft de FN besloten de plicht pas in te laten gaan op 1 januari 2023 en niet al in 2022.