Advertentie

Europees dierenpaspoort voor je huisdier

Als honden, katten en fretten mee op reis gaan binnen Europa, zijn er verschillende regels die je moet volgen. Je huisdier moet een chip en een Europees dierenpaspoort hebben. De verdere eisen kunnen per land verschillen.

Het Europees dierenpaspoort kun je bij je dierenarts regelen. Overleg ook altijd voorafgaand aan de reis met je dierenarts hoe je je huisdier in het buitenland kunt beschermen tegen ziekten of parasieten.

Wat is het dierenpaspoort?

Het paspoort is vooral een reisdocument. Het is in ieder geval geen eigendomsbewijs, of bewijs dat de hond via de legale handel is aangekocht. In het paspoort staan onder andere de vaccinaties die jouw dier heeft gehad. Ga je op reis, dan zijn sommige vaccinaties verplicht. Zoals de rabiësvaccinatie (hondsdolheid). Wanneer deze vaccinatie is gegeven, moet die informatie gelamineerd worden zoals het hier getoonde blanco voorbeeld. Controleer voor je op reis gaat op tijd welke vaccinaties voor jouw dier nodig zijn!

Wat staat er in het paspoort?

Het belangrijkste identificatiemiddel bij jouw dier is de chip. Dit chipnummer staat onder het hoofdstuk III. Merking van het dier (zoals de blanco pagina) in het paspoort. Deze pagina is, als het goed is, volledig ingevuld en gelamineerd. Op de pagina daarnaast, IV. Afgifte van het paspoort, moet de dierenarts die bevoegd is het paspoort uit te geven zijn/haar gegevens noteren met de datum van afgifte, een stempel en een handtekening.

Klopt het wel?

Is hoofdstuk III. Merking van het dier of de rabiës vaccinatie niet gelamineerd? Dan kan het zijn dat er iets niet klopt. Neem in dat geval contact op met de dierenarts die het paspoort heeft afgegeven. Ook het land van afgifte van de chip kan je controleren op de lijst met landcodes. Nederlandse chipnummers hebben als landcode 528.

Laat na aankoop van een hond altijd bij je eigen dierenarts controleren of de gegevens in het boekje kloppen! De vorige eigenaar kan zelf een gezondheidsverklaring invullen.

Is een vaccinatieboekje voldoende om te reizen?

Blijf je in Nederland met je huisdier? In een vaccinatieboekje kun je behandelingen en vaccinaties van je dier overzichtelijk verzamelen. Maar het vaccinatieboekje is geen officieel identificatiedocument waarmee je mag reizen naar het buitenland.

 

Lees ook: Op vakantie met je hond of kat

Op zoek naar een dierenarts?

Vind direct een dierenarts bij jou in de buurt.