Advertentie
  • Michelle van der Gracht
  • dierenarts en beleidsmedewerker
  • 26 juli 2021 - 17:39

Hondenziekte, daar lusten de honden geen brood van!

De beroepsorganisatie voor dierenartsen, KNMvD, zet zich in om het bewustzijn over het belang van het vaccineren van huisdieren te verhogen. Door te vaccineren voorkom je een aantal besmettelijke, vaak dodelijke, ziekten bij je huisdier. Honden, katten en konijnen hebben vaccinaties nodig om gezond te blijven. Daarover gaat de campagne van de KNMvD deze zomer. In dit artikel nemen we één van de ziektes onder de loep waartegen we vaccineren: hondenziekte (distemper).

Wat is het?

Hondenziekte is een zeer besmettelijk virus dat nauw gerelateerd is aan het mazelenvirus bij mensen. Honden raken besmet door het inademen van virusdeeltjes. Vooral puppy’s zijn erg gevoelig voor het virus.

Welke klachten kan mijn hond krijgen?

In eerste instantie zien we vaak koorts, lusteloosheid en een verminderde eetlust. Sommige honden herstellen hierna en worden immuun. In andere honden wordt juist het immuunsysteem aangetast waardoor (secundair) bacteriële infecties kunnen ontstaan, zoals een longontsteking. Ademhalingsproblemen, hoesten, neusuitvloeiing en ooguitvloeiing worden vaak gezien, evenals diarree en braken. In ernstige gevallen dringt het virus de hersenen binnen waarna er toevallen of andere neurologische problemen kunnen ontstaan.

Is er een behandeling?

Nee, helaas bestaat er (nog) geen behandeling. De dierenarts kan hooguit ondersteuning bieden in de vorm van bijvoorbeeld vocht (infuus) of medicatie tegen braken. Dieren die ernstig ziek zijn, moeten soms zelfs uit hun lijden verlost worden. Ongeveer één op de vijf honden overlijdt aan deze ziekte.

Is hondenziekte te voorkomen?

Ja, gelukkig kunnen honden beschermd worden tegen hondenziekte door vaccinatie! Gevaccineerde dieren kunnen nog wel ziek worden, maar over het algemeen veel minder ernstig. Als de teef gevaccineerd is geeft zij via de moedermelk antistoffen aan de pups waardoor de pups in de eerste fase (eerste 6-12 weken) van hun leven beschermd zijn. Daarna worden de pups gevoelig voor infectie. Daarom krijgen de pups vanaf een leeftijd van 6 weken een aantal vaccinaties om een goede immuniteit tegen hondenziekte op te bouwen.

Op zoek naar een dierenarts?

Vind direct een dierenarts bij jou in de buurt.