Advertentie

Elsje zegt: Laat je huisdier tijdig inenten!

Als je een huisdier hebt, wil je toch dat je dier gezond blijft? Met een vaccinatie bescherm je je huisdier tegen besmettelijke virussen die ernstige ziekten veroorzaken. Voor dieren is dat niet anders dan voor mensen.

Waarom het vaccineren van huisdieren zo belangrijk is?

Omdat besmettelijke virussen ernstige ziektes kunnen veroorzaken met soms zelfs de dood tot gevolg. Door je huisdier te vaccineren, bescherm je niet alleen je eigen dier, maar ook de dieren van andere mensen tegen onnodig leed. Bovendien zijn sommige ziekten bij dieren ook besmettelijk voor mensen, de zogenaamde zoönosen. Door je dier te vaccineren, lever je dus ook een bijdrage aan de volksgezondheid. Hondsdolheid (rabiës) en de ziekte van Weil (leptospirose) zijn voorbeelden van zoönosen. Hondsdolheid komt op dit moment in Nederland niet voor. Vaccinatie hiertegen is verplicht bij internationaal vervoer van honden, katten en fretten. Maar met de import van niet gevaccineerde puppy’s kan een dodelijke ziekte zoals rabiës ook in Nederland opnieuw de kop opsteken.

Dierenartsen zien ook steeds vaker doodzieke puppy’s door het zeer besmettelijke parvovirus. Terwijl dit zo makkelijk te voorkomen is!  Uitbraken van dergelijke ziekten kunnen we voorkomen door onze dieren te laten vaccineren. Helaas vaccineert lang niet iedereen zijn huisdier voldoende. Hierdoor is de vaccinatiegraad in Nederland veel te laag.

Vaccinatiegraad is te laag

Op dit moment is maar 55% van de honden, 25% van de katten en 16% van de konijnen in ons land gevaccineerd. Vooral de beschermingsgraad van katten en konijnen is verontrustend laag. Door de lage vaccinatiegraad en de import van dieren uit het buitenland, zien we virussen terugkomen die we al lange tijd niet hebben gezien in Nederland. Als er te weinig dieren beschermd zijn door vaccinatie kunnen virussen zich snel verspreiden. De vaccinatiegraad moet gemiddeld genomen 70% zijn om groepsimmuniteit te bereiken.

Onze Elsje is een slimmerd, en een echte dierenvriendin. Zij vindt dat het zo niet kan: alle honden, katten en konijnen moeten hun vaccinatie krijgen. Op dus naar de dierenarts!

 

Meedoen? Graag!

Wil jij er ook meehelpen om ervoor te zorgen dat veel meer honden, katten en konijnen dan nu hun vaccinatie krijgen? Bijvoorbeeld op je eigen social media. Wij gebruiken daar de hashtag #vaccineerjedier.

Op zoek naar een dierenarts?

Vind direct een dierenarts bij jou in de buurt.