• Mark van Dansik
  • redactie
  • 12 juli 2021 - 20:57

Sandra, Lotte en de dierenarts

In april vorig jaar ging Sandra kijken naar een Berner Sennenpup, bij wat ze dacht een particuliere fokker. Het zag er daar netjes uit en de mensen hielden zich strikt aan de coronaregels. Nadat het besluit genomen was om de pup mee te nemen en er betaald was, kreeg Sandra, tussen neus-en-lippen-door, te horen dat het hondje uit Hongarije kwam.

“Toen reden we huiswaarts met “Lotte”. Onderweg ging ze spugen maar wij dachten dat het wagenziekte ofzo was. Een heerlijke pup natuurlijk, maar ze had wel gelijk al dunne, slijmerige ontlasting. We hebben haar gewogen op 5 kilo, wat volgens internet niet kan kloppen bij een gezonde Berner-pup van 15 weken oud,” vertelt Sandra.

Sandra belt naar de kennel om navraag te doen over die ontlasting, maar krijgt daar geen gehoor. In overleg met haar dierenarts is drie dagen lang de ontlasting opgevangen. Op zich was Lotte er de eerste dagen nog wel vrolijk onder, maar dat ging snel slechter.

Gaat niet goed

“Lotte voelt zich de derde dag duidelijk beroerd en ligt er als een zielig hoopje bij. Inmiddels zit er bloed bij de (waterdunne) ontlasting, eet ze niks, drinkt wel veel maar spuugt water gelijk uit. Nogmaals tevergeefs contact met de kennel gezocht. Direct daarna de dierenarts gebeld, waar we gelukkig gelijk terecht konden. Daar begon ze ook bloed te braken. Diagnose: Parvo; de test op Giardia was gelukkig negatief. Lotte gaat bij de dierenarts in quarantaine.”

Dan ineens belt de kennel wel terug en vraagt waarom Lotte niet naar de dierenarts van de kennel is gebracht. “Ja, nogal wiedes, we hadden bij de papieren geen naam van hun dierenarts, ze belden eerst niet terug en Lotte was bovenal veel te ziek om te reizen”. Uiteindelijk sleept het onbevredigende contact met de kennel nog weken voort, zonder resultaat. “Nou blijkt dat er over dit bedrijf veel klachten en ‘vreemde verhalen’ zijn, vaak met Hongaarse pups.” Toen Sandra hen daarmee confronteerde, werd de sfeer echt grimmig en volgden zelfs dreigementen.

Intensieve zorg

Maar nu terug naar hoe het gaat met Lotte. Ze heeft het gered, dankzij een verblijf van meerdere dagen met intensieve zorg door de dierenarts. Parvo is niet te behandelen, dus moest de pup ‘uitzieken’. Per direct antibiotica voor het bestrijden van secundaire infecties, aan het infuus en zelfs een bloedtransfusie. Bij een controle een maand later schat de dierenarts de hond, op basis van onder meer het gebit, op een week of 12. Daar schrokken we erg van, want toe we haar haalden was ze dus een week of 6(!) oud, vandaar ook die 5 kilo.

Vaccineren van levensbelang

Als Lotte inderdaad uit Hongarije afkomstig is, dan had ze minstens 15 weken oud moeten zijn, want eerder mag wettelijk niet bij import, ook al niet vanwege de vereiste vaccinaties. Zelfs als die wel zijn uitgevoerd, is de werkzaamheid er sterk afhankelijk van of deze op de juiste leeftijd van de pup zijn toegediend. En ja, de voor heel veel honden dodelijke ziekte Parvo is met de correcte vaccinatie te voorkomen.

Illegale handel

En die kennel? Die verwees hardnekkig naar de koopovereenkomst, hield eraan vast de kosten van de dierenarts niet te willen betalen omdat Lotte niet naar hún dierenarts is gebracht. Het waren korte, onbevredigende contacten die niks dan ergernis opleveren. O ja, men biedt daar trouwens nog steeds puppy’s te koop aan…

Zorgvuldigheid

Sandra is bedonderd. Achteraf gezien … Het is belangrijk om je vóóraf heel goed te oriënteren op een nieuwe huisgenoot; je gaat immers een relatie aan voor zo’n 10 tot 15 jaar. Dat begint met de eerlijke vraag aan jezelf of je omstandigheden geschikt zijn voor een hond, wat voor soort hond (ras, eigenschappen) dan bij jou past en waar je heel goed op moet letten bij de aanschaf van een pup. Een goed begin is de puppy-checklist.

Je kunt prima vooraf bij de dierenarts langsgaan voor advies. En als de pup er is, schrijf je hem/haar natuurlijk in als patiëntje. De dierenarts kan dan een zorgvuldige controle doen, op de gezondheid van je pup en of de documentatie klopt.

Deze casus berust geheel op de werkelijkheid, de namen zijn gefingeerd.

Op zoek naar een dierenarts?

Vind direct een dierenarts bij jou in de buurt.