Advertentie

Rooike had niesziekte

Rooike werd samen met haar zusje Rinske en broertjes Remi en Rudi als oud vuil tussen de vuilniszakken gevonden. Ze waren nog maar 4 weken oud toen ze met dichtgeplakte oogjes en verstopte neusjes bij Dierenopvangcentrum Gouda binnenkwamen. De klassieke symptomen van niesziekte.

Sociale kittens

Gelukkig waren de kittens niet bang voor mensen. Een ervaren gastgezin kreeg de taak om hun oogjes meerdere malen per dag te spoelen, druppelen en zalven. De zorg voor 4 ernstig zieke kittens was veel werk en daarom hielp paraveterinair Ellen van het Dier Medisch Centrum in Gouda de eerste dagen een handje. Omdat hun neusjes dichtzaten wilden de kittens niet eten en kregen ze iedere 2 uur de fles.

Toen ze sterk genoeg waren, kregen ze naast pijnstilling ook antibiotica die aansloeg. Gelukkig, want als niesziekte wordt veroorzaakt door een virus heeft antibiotica geen effect. In het geval van de kittens was de boosdoener van de vervelende ziekte een bacterie. De kittens knapten langzaam op.

Leren eten

In het begin had Rooike moeite met eten. Dat zien we vaak bij kittens met niesziekte. Door hun snotterige neusjes kunnen ze hun voedsel niet goed ruiken, waardoor ze niet willen eten. Dat is zorgelijk, want kittens moeten goed eten om te kunnen groeien. Tot grote opluchting van onze asielmedewerkers, begon Rooike uiteindelijk zelf te eten! Toen alle kittens eenmaal groot en gezond genoeg waren, werden ze ingeënt, geneutraliseerd en waren ze klaar voor adoptie.

Hoe gaat het nu met Rooike?

Rooike werd geadopteerd en heet nu Marley. Haar nieuwe eigenaar vertelt: ‘’Marley rende vanuit haar vervoersmandje zo de kamer in om haar nieuwe omgeving te verkennen. In elk kastje wierp ze een blik. Als ik bij het aanrecht stond, klom ze aan mijn been omhoog om over de rand te kunnen kijken. Dat klimmen aan benen hebben we haar gauw afgeleerd. Maar we hebben voor haar een keukenkruk in de buurt van het aanrecht gezet; daarop zit ze ’s morgens al op ons te wachten.’’

Traanoogjes

Na een slechte start heeft Rooike een fijn thuis gevonden. Toch is ze er niet helemaal zonder kleerscheuren vanaf gekomen.  Alhoewel haar oogjes erg zijn opgeknapt, heeft ze nog blijvende traanoogjes, vooral het rechteroog. Wellicht dat het in de toekomst overgaat, maar haar nieuwe eigenaar maakt met liefde elke dag haar ogen schoon. Het oogje van zusje Rinske was door niesziekte dusdanig beschadigd dat het verwijderd moest worden. Het goede nieuws is dat uiteindelijk alle kittens nu een fijn thuis hebben gevonden.

Bescherm kwetsbare asieldieren met een vaccinatie!

Kittens als Rooike vormen een risico voor onze asieldieren. Niesziekte is een besmettelijke ziekte. Hoe meer asieldieren we vaccineren, hoe beter we ook kwetsbare dieren zoals kittens kunnen beschermen. Help jij asieldieren met een vaccinatie? Geef een tikkie voor een prikkie!

Op zoek naar een dierenarts?

Vind direct een dierenarts bij jou in de buurt.