• Birgit Seubers
  • dierenarts
  • 4 augustus 2021 - 11:45

Mag Max mee op vakantie?

De vogeltjes fluiten, de bloemetjes bloeien en het zonnetje schijnt; kortom het is zomer. En wat doen wij Nederlanders het liefst gedurende de warme maanden? Op vakantie! En de beste vriend van de mens? Die gaat steeds vaker met ons mee op reis.

Terwijl de vakantie geboekt wordt en de paspoorten gecontroleerd moet er nog iets nagekeken worden; hoe zit het met de vaccinaties van Max, Luna en Bo?

Zo gauw een hond een landgrens passeert zijn er regels en eisen. Deze gelden bij een lange vakantie, maar ook bij een dagje weg. Het gaat namelijk niet om de duur van de vakantie of de overnachtingen, maar basaal over het oversteken van de grens.

De regels wisselen, om het makkelijk te maken, per land. Er zijn bijvoorbeeld eisen aan het paspoort van de hond en de hond moet gechipt zijn. Behandeling met specifieke anti-parasitaire middelen kan vereist zijn. En er kunnen regels zijn voor de manier van vervoeren, denk aan een bench of een autogordel. Maar de eis die altijd en overal geldt is dat de hond tegen rabiës (hondsdolheid) gevaccineerd moet zijn, minimaal 21 dagen voordat de grens wordt overgestoken.

Het lijkt misschien een ver-van-je-bed-show, rabiës. De reden dat de meeste mensen in Nederland dit zien als iets van vroeger en iets van exotische landen, is omdat er al jaren zeer strikt tegen gevaccineerd wordt. De gevolgen van het oplopen van deze verschrikkelijke ziekte zijn groot; zowel voor het individu als voor de gehele populatie. De gestelde regels zijn dan ook strikt. En aan reizen zonder een geldige vaccinatie zijn sancties verbonden.

Terwijl de slippers en korte broeken uit de kast komen horen de Nederlandse dierenartsen dan ook regelmatig hetzelfde verzoek. “Kunt u de rabiës-vaccinatie geven aan Max? En kunt u dan de datum een klein beetje aanpassen, want we zijn helaas net ietsjes te laat…?”

Uw vakantie is het niet waard om de gezondheid van de gehele populatie honden en mensen op het spel te zetten. Uw vakantie is het niet waard voor uw dierenarts om zijn of haar professionele geloofwaardigheid, betrouwbaarheid en carrière op het spel te zetten. Zo simpel is het. En het heeft geen zin boos te worden omdat deze professional weigert uw fout te herstellen door een strafbaar feit te plegen.

Bescherm uw hond, bescherm uw gezin en bescherm ons land; haal op tijd de rabiës-vaccinatie voor uw harige vriend. Of laat Max in Nederland.

 

 

Meer weten over de gezondheid en het welzijn van je huisdier op vakantie en wat de invoereisen zijn per land? Je vind al deze informatie op LICG.nl

Op zoek naar een dierenarts?

Vind direct een dierenarts bij jou in de buurt.