Advertentie

Wat kun je doen aan de gevaren van illegale hondenhandel?

In dit filmpje van juni 2020 waarschuwt dierenarts en KNMvD clusterbestuurslid Tierney Mepham voor de gevaren van illegale hondenhandel voor mens en dier. Deze week berichten de media dat we in Nederland beducht moeten zijn voor rabiës, oftewel hondsdolheid, via de illegale import van met name jonge hondjes.

“Nederlanders moeten waarschijnlijk gaan oppassen voor rabiës oftewel hondsdolheid. De dodelijke ziekte komt in ons land op het ogenblik niet voor, maar kan meekomen met jonge hondjes uit Oost-Europa die in ons land worden ingevoerd. Door bijten, krabben en likken aan wonden kunnen de beestjes het niet alleen op elkaar overbrengen, bijvoorbeeld tijdens de transporten, maar uiteindelijk ook op mensen. Zodra iemand die besmet is klachten krijgt, is er geen redden meer aan.”

Dat zegt Paul Overgaauw, specialist veterinaire microbiologie en gastonderzoeker bij het Institute for Risk Assesment Sciences (IRAS).

Klik hier voor het hele artikel.

Dierenartsen zijn dé specialisten als het gaat om diergezondheid. Je snapt dat als dieren gevaarlijke virussen dragen die ook besmettelijk zijn voor mensen, ook de volksgezondheid in gevaar komt. Daarom kunnen we pas rusten als de strijd tegen de illegale hondenhandel gestreden is en huisdieren zijn beschermd tegen (dodelijke) ziekten.

Wat kun je zelf doen?

Ook jij kunt wat doen voor gezonde, sociale honden in Nederland. Namelijk door bij aanschaf van een jonge hond de puppycheck te doen. Koop geen hond bij een onbekende of een nep-fokker. Zorg dat je altijd kunt controleren waar de hond vandaan komt, of de hond goed verzorgd is, ingeënt, voorzien van de juiste papieren en gezond is. Raadpleeg bij twijfel altijd je dierenarts om te checken of de leeftijd, inentingen, chip/registratie en gezondheid in orde zijn. Als je dit nalaat, kun je later veel spijt krijgen. Want de gezondheidsrisico’s en kosten die bij bijvoorbeeld een ziekte als parvo komen kijken, zijn zeer groot! Eenmaal thuis, zorg je natuurlijk dat je huisdier op tijd zijn vaccin tegen gevaarlijke ziekten krijgt. Zodat jij en je dier nog lang in goede gezondheid van elkaar kunnen genieten!

Meer over dit onderwerp:

https://www.dierenarts.nl/ellie-lust-undercover-in-de-hondenhandel/

https://www.dierenarts.nl/drie-tips-om-illegale-hondenfokkerij-de-baas-te-zijn/

https://www.dierenarts.nl/chippen-en-registreren/

https://www.dierenarts.nl/brucellose-canis-ook-gevaarlijk-voor-mensen/

https://www.dierenarts.nl/brucellose-canis-ook-gevaarlijk-voor-mensen-2/

https://www.dierenarts.nl/honden-uit-het-buitenland/

Laag percentage ingeënte gezelschapsdieren reden tot zorg

Op zoek naar een dierenarts?

Vind direct een dierenarts bij jou in de buurt.