Met deze tips ben je illegale hondenfokkerij de baas

Er zijn meer illegale hondenfokkers dan je denkt. Na anonieme meldingen legde de politie onlangs beslag op het huis van twee illegale broodfokkers van Franse buldog puppies. Gelukkig was het welzijn van de dieren in orde, maar de fokkers hadden niet de juiste papieren om te mogen handelen. En dan ben je volgens de wet Dieren in overtreding. Lees hier het hele bericht.

Ben je van plan om een pup aan te schaffen? Zorg dan dat je vóór de aanschaf altijd een paar zaken controleert. Want als je in een opwelling een schattig hondje koopt, bestaat de kans dat je onbedoeld de illegale hondenhandel steunt. Daarom adviseren dierenartsen om zelf een puppy-check te doen. Jouw dierenarts kan je ook prima helpen om de juiste keuze voor een gezonde, sociale hond te maken.

Drie gouden tips bij de aanschaf van een pup:

  1. Check of de pup is gechipt en staat geregistreerd op naam van de verkoper (dit is namelijk verplicht);
    Zie ook https://www.dierenarts.nl/chippen-en-registreren/
  2. Controleer de herkomst van de pup. Komt de hond uit het buitenland, dan moet het dier een geldig paspoort/identificatiebewijs hebben en tegen rabiës zijn ingeënt.
  3. Overleg samen met je dierenarts over mogelijke schadelijke erfelijke afwijkingen die bij het door jou gekozen ras veel voorkomen. Vraag ook de fokker hoe hij hiermee omgaat bij het fokken. Franse bulldogs bv kunnen verboden erfelijke afwijkingen hebben, zoals een te korte snuit, waardoor ze moeilijk kunnen ademen en last hebben van benauwdheid.

 

Gerelateerde artikelen:

Overige relevante informatie: