Advertentie

Huisdieren chippen en registreren

Elke hond in Nederland die geboren is ná 1 april 2013 moet gechipt en geregistreerd zijn bij een databank. Als hondeneigenaar ben je verantwoordelijk voor het chippen en registreren van je hond. 

Je kunt je huisdier het beste laten chippen bij een dierenarts. Die kan ook direct de registratie in orde maken, zodat alles in één keer geregeld is. Het unieke nummer in de chip helpt dierenartsen bij het identificeren van huisdieren. Voor katten en konijnen geldt er (nog) geen verplichting, maar ook voor deze dieren is chippen een goed idee.

Snel op de hoogte

Stel dat je kat buiten wordt aangereden en de dierenambulance brengt hem naar de dierenarts voor medische hulp. Als hij gechipt is en de registratie is up-to-date, dan vindt de dierenambulance of dierenarts gelijk je telefoonnummer. Hierdoor ben je sneller op de hoogte als er iets met je kat is. Als de chip niet goed geregistreerd is dan kan de dierenarts niet altijd de behandeling starten die misschien het beste is voor je kat. Je moet als eigenaar namelijk eerst toestemming geven.

Nieuwe huisgenoot

Wil je een puppy kopen? Check dan de chip en registratie. Is dit niet in orde, dan zit de verkoper fout en er is mogelijk sprake van illegale hondenhandel. Als het niet zeker is waar een hond vandaan komt, kunnen er namelijk gezondheidsrisico’s zitten aan het in huis halen van zo’n hondje. Als je in bezit bent van een pup dan moet je die binnen 14 dagen op je naam laten registreren. Dit wordt overigens niet gebruikt voor de gemeentelijke hondenbelasting.

Weet wat je in huis haalt

Het chippen van honden is verplicht door de overheid om de illegale hondenhandel tegen te gaan. Als een fokker tegen je zegt “Hij is al gechipt hoor!”, dan wil dat niet per se zeggen dat de registratie in orde is. Een fokker moet pups binnen zeven weken na de geboorte laten chippen en binnen acht weken registreren op zijn naam bij één van de aangewezen databanken.

Buitenlandse honden en katten

Als een hond of kat uit het buitenland naar Nederland komt, moet de eigenaar het huisdier binnen 14 dagen na na aankomst in Nederland laten registreren. Als het goed is, hoeft chippen niet meer, want een geïmporteerde hond of kat moet namelijk al gechipt zijn voordat hij in Nederland aankomt. Is dat niet het geval, dan is de hond of kat illegaal in Nederland gekomen.

Handig om te weten:

  • Je dierenarts kan altijd de chip en registratie van je hond controleren of aanpassingen doen als dit nodig is;
  • Je moet onder andere naam, adres en woonplaats registreren. Een telefoonnummer is ook handig te vermelden;
  • Bij verkoop aan een nieuwe eigenaar moet die het dier op zijn naam registreren. De vorige eigenaar moet het dier afmelden.

Kijk voor meer praktische informatie op www.chipjedier.nl. Lees ook: Juni is Chipmaand.

Op zoek naar een dierenarts?

Vind direct een dierenarts bij jou in de buurt.