• KNMvD
  • 9 mei 2019 - 13:00

Brucellose: Hondenziekte ook gevaarlijk voor mensen

Bij een Nederlandse fokker is bij een aantal honden de hondenziekte Brucellose, vastgesteld. De ziekte heet Brucellose en is ook besmettelijk is voor mensen. De ziekte wordt veroorzaakt door de Brucella canis bacterie.

Zoönose

Besmetting met Brucella Canis is, net als Lyme en Q-koorts, een zoönose. Dat zijn ziektes die overdraagbaar zijn van dier op mens. Daarom is het belangrijk dat er zo snel mogelijk een protocol ligt om te voorkomen dat de ziekte mensen besmet. Het is daarom ook af te raden om puppy’s uit bijvoorbeeld Roemenië en Bulgarije te halen. Daar komt de ziekte namelijk voor.

Brucellose bij dieren

De ziekte geeft bij dieren ontstekingen en vruchtbaarheidsproblemen. Door de besmetting worden bijvoorbeeld ook puppy’s te vroeg geboren. De overdracht van de bacterie naar mensen gaat via slijmvliezen of speeksel. (Zie ook de video onderaan de pagina voor uitleg).

Symptomen bij mensen

Brucella Canis is een vervelende bacterie omdat het lange tijd het immuunsysteem kan ontwijken. De symptomen na besmetting met Brucellose bij mensen beginnen meestal met milde verschijnselen. Deze worden langzaam erger. De meeste patiënten krijgen koorts die soms weer verdwijnt en terugkomt. Ook zijn er klachten als hoofdpijn, vermoeidheid, lusteloosheid, zweten en gewrichtsklachten. Wanneer de ziekte niet op tijd ontdekt wordt, verloopt het vaak chronisch. Dit staat te lezen op de website van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Jaarlijks krijgen de GGD en het RIVM 4 tot 5 meldingen van personen met Brucellose, die de infectie in het buitenland opliepen.

Goed opletten!

Dierenartsen in Nederland zijn inmiddels op de hoogte dat Brucellose in Nederland is gevonden. Als baasje is het ook belangrijk om goed op te letten. Sowieso wordt om deze reden afgeraden om honden uit het buitenland te halen. Zeker uit landen waar ziektes als Brucellose voorkomen.

Heb je vragen over deze ziekte? Neem dan contact op met je dierenarts!

Brucellose: alles over deze hondenziekte

Diereninternist Tjerk Bosje over de bacteriële aandoening brucellose. In deze video legt hij uit wat de verschijnselen zijn en hoe de ziekte wordt overgedragen (de hond in beeld heeft geen brucellose). <Bron: NOS>

Op zoek naar een dierenarts?

Vind direct een dierenarts bij jou in de buurt.