Advertentie

Laat je huisdier geen slachtoffer worden van COVID-19!

Vraag je je af hoe het zit met huisdieren en het virus Sars-COV2, dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt? Weet dan dat de belangrijkste route van verspreiding van mens op mens is. Op dit moment is bekend dat er een aantal honden, katten en een tijger besmet zijn geraakt met het virus. De besmetting van deze dieren is hoogstwaarschijnlijk gebeurd door (intensief) contact met COVID-19-patiënten.

Nog geen bewijs dat huisdieren mensen kunnen besmetten
Van alle dieren lijkt de kat het meest gevoelig voor het coronavirus. Uit laboratoriumonderzoek blijkt  dat katten het virus kunnen overdragen op andere katten. Maar er is nog geen enkel bewijs dat katten het virus kunnen overdragen op mensen!

Zelf besmet, en dan?
COVID-19-patiënten kunnen het virus mogelijk wel overbrengen op hun huisdier. Daarom is het verstandig om contact met huisdieren te vermijden als je zelf besmet bent. De verzorging van je huisdieren kun je dan beter overlaten aan mensen zonder klachten. Mocht dit niet lukken, zorg dan voor afstand waar mogelijk en neem de hygiënemaatregelen in acht. Sowieso is het verstandig om voor en na contact met je huisdieren je handen te wassen met (desinfecterende) zeep.

Laat je huisdier geen slachtoffer worden van bangmakerij en broodje aap verhalen over COVID-19. In het buitenland zien we dat mensen hun huisdieren massaal op straat zetten uit angst voor besmetting. Els Broens, dierenarts en microbioloog, stelt dat de kans dat mensen besmet raken door een hond of kat nihil is. Je leest er meer over in dit artikel. Dus wees gerust, blijf je dier trouw in deze tijd van coronacrisis en neem de hygiënemaatregelen in acht.

Twijfel je over de gezondheid van je dieren of heb je vragen over COVID-19? Neem dan contact op met je dierenarts.

Gerelateerde artikelen:

Hoe zit het met het Coronavirus en huisdieren?

Kan ik straks met mijn huisdier nog wel bij de dierenarts terecht?

Zo help je samen met je dierenarts om het Coronavirus te beperken

Besmette COVID-19 kat in België

Kan mijn huisdier het Coronavirus krijgen?

Kunnen huisdieren het Coronavirus krijgen of verspreiden?

 

Op zoek naar een dierenarts?

Vind direct een dierenarts bij jou in de buurt.