• Jaco Klamer
  • 21 maart 2020 - 21:36

Hoe het zit met het coronavirus en huisdieren?

zaterdag 21 maart 2020 |  AVROTROS Radio Een

Het RIVM adviseert mensen die het coronavirus hebben, uit de buurt te blijven van huisdieren. Kan je huisdier het virus dan ook krijgen of is het virus alleen overdraagbaar via mensen?

Dierenarts Peter Klaver er heel duidelijk over. “Er is geen enkel bewijs dat huisdieren zoals honden en katten het kunnen krijgen”, vertelt hij. En ook Els Broens, veterinair microbioloog bij de Universiteit Utrecht en de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, ziet geen enkele aanleiding dat je hond of kat het kan krijgen.

Mensen-dier-mens

Oke, je hond wordt dus niet ziek van het virus. Maar kan je hond het wel overdragen? Stel je buurman heeft het coronavirus en aait jouw hond lekker als je hem tegenkomt bij het maken van een ommetje. Kan jij dan weer het virus krijgen via jouw hond? “Die kans is echt 0, nihil, verwaarloosbaar”, vertelt dierenarts Klaver.

Met een voorbeeldje legt hij uit: “De kans dat je het virus van een mens krijgt, via een hond, is even groot als dat een ooievaar ergens over het land vliegt, er staat een fles in het land, en die ooievaar poept precies in die fles. Dan zou ik zeggen: dat is nihil.” Broens is het eens. “Voor zover wij nu weten lijkt het erop dat huisdieren zoals honden en katten het virus niet kunnen krijgen en ook geen rol spelen in de verspreiding ervan”, zegt ze.

Dieren hebben eigen virus

Elk dier heeft zijn eigen coronavirus. “Er zijn wereldwijd heel veel coronavirussen”, vertelt Broens. De hond heeft een eigen, de kat, en de mens. “Ieder dier heeft wel zijn eigen coronavirus. Bij dieren geeft hun eigen coronavirus ook andere klachten. Daar gaat het vooral om darmklachten.”De coronavirussen van dieren gaan ook niet over naar andere dieren. “Het katten-coronavirus geeft ook alleen bij katten problemen en het honden-coronavirus alleen bij honden.”

Het coronavirus waar wij nu als mens mee te maken hebben, is waarschijnlijk wel van een dier afkomstig. “We weten nog niet helemaal zeker wat die bron is geweest. Maar er zijn dus kennelijk veranderingen geweest in het genetisch materiaal waardoor die opeens wel de oversprong heeft kunnen maken van dier naar mens. Maar vervolgens vindt er dus vooral verspreiding plaats van mens naar mens”, vertelt Broens.

Tips voor baasjes

Wordt je hond of kat ziek en wil je naar de dierenarts? Bel dan even van te voren, zegt Klaver. “Als je gezond bent en je huisgenoten zijn gezond, dan mag je hier gewoon komen. Maar bel even, want we laten een ruimere tijd tussen de afspraken zodat mensen elkaar hier niet tegenkomen.”

“De kunst is nu: weinig aan je gezicht zitten en goed je handen wassen. Echt goed desinfecteren. Van honden krijg je het niet, het grootste gevaar is de mens. Blijf uit de buurt van plekken waar andere mensen zijn. Je hond of katten kun je gewoon oneindig veel knuffelen. Loop lekker veel met je hond. Ga niet overal stilstaan, gewoon lekker doorlopen. Je hond vindt dat hartstikke leuk en het is ook goed voor je eigen weerstand”, zegt Klaver.

Op zoek naar een dierenarts?

Vind direct een dierenarts bij jou in de buurt.