Advertentie

Kunnen huisdieren het coronavirus krijgen of verspreiden?

Kan je hond, kat, konijn of cavia besmet raken met corona of kunnen zij het virus overbrengen op mensen? En mag je je huisdieren nog aanraken?

Volgens Dibevo, de brancheorganisatie voor ondernemers in de gezelschapsdierensector zijn er geen aanwijzingen dat huisdieren zoals honden, katten, konijnen en cavia’s besmet kunnen worden met het coronavirus of kunnen overbrengen. Er ging een gerucht over een met corona besmette hond in Hong Kong. Dit was echter niet waar: het dier bleek achteraf niet besmet. Het gaat dus om de baasjes en niet om de dieren. Dat bevestigen ook de Universiteit van Wageningen en het RIVM.

Kijk je mee?
We doen navraag bij Els Broens, veterinair microbioloog verbonden aan de Universiteit Utrecht. Verslaggever Fons Hendriks videobelt met haar. Kijk hier naar de uitzending.

Kan je huisdier besmet worden met corona of het virus verspreiden?
Voor zover we nu weten en wat ook blijkt uit anderen landen als China en Hong Kong en andere landen weten is dat honden en katten geen coronavirus kunnen oplopen. Ze spelen ook geen rol in de verspreiding tussen mensen’, zegt Broens.

Dit geldt niet alleen voor huisdieren. Ook pluimvee of koeien kunnen het virus niet overdragen. Op de site van de overheid staat: ‘Tot nu toe zijn er geen aanwijzingen dat landbouwdieren geïnfecteerd kunnen worden met het coronavirus SARS-CoV-2, of dat ze een infectiebron voor mensen vormen. Als veehouders besmet zijn met het virus, is het advies om landbouwdieren te vermijden, omdat zij onderdeel zijn van de voedselketen.’

Kan ik nog naar buiten met mijn huisdier?
Ja, als je geen klachten hebt zoals koorts, hoest of verkoudheidsklachten, kun je gewoon je hond uitlaten. Als je tenminste 1,5 meter afstand houdt tot anderen, is de kans klein dat anderen je kunnen besmetten met het coronavirus. ‘Je hond mag ook samenspelen met andere hondjes op het speelveld’, zegt Broens.

Moet ik extra voorzorgsmaatregelen nemen, de voeder- of waterbak extra ontsmetten of mijn huisdier extra vitamines geven?
‘Dat is in principe niet nodig. We zeggen dat je de algemene hygiënemaatregelen zou moeten naleven. Dat is iets wat je altijd zou moeten doen. Laat je niet in je gezicht likken. Of de honden kat het liefst niet op de slaapkamer of in bed. Dat is iets wat wij altijd al afraden. En dat is in dit geval ook nog steeds zo.’

Wat als er een algehele lockdown komt, mag ik dan nog naar buiten met mijn huisdier?
‘Katten kunnen gewoon naar buiten zoals altijd. Maar ik neem aan dat er voor hondeneigenaren een uitzondering komt, dat je gewoon een blokje om kunt met je hond.’

Kan je het coronavirus oplopen als iemand anders jouw huisdier aait en jij bent besmet met corona, maar dat weet je niet?
‘Het is misschien hetzelfde als wanneer je dezelfde deurklink aanraakt als iemand die corona heeft. Dus wellicht is het handig om te proberen te voorkomen dat andere mensen met jouw hond in contact komen. Nog steeds gaan we ervan uit dat honden en katten geen rol spelen in de verspreiding, maar de kans is nooit nul.’

Is het veilig om je huisdier aan te halen of te knuffelen?
‘Ja, maar laat het huisdier niet te dichtbij je gezicht. Dus niet laten likken!’

Wat als de eigenaar corona heeft, kan die nog veilig zorgen voor zijn huisdier?
Volgens deskundigen is het advies om dan contact met huisdieren zoveel mogelijk te mijden. Je kunt in zo’n situatie de verzorging beter overlaten aan niet-besmette mensen. Want je mag als je besmet bent met corona niet zelf je hond uitlaten om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Kan ik met een ziek dier veilig naar de dierenarts?
Volgens de site van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (de beroepsorganisatie voor dierenartsen) kun je gewoon een ziek dier laten behandelen bij de dierenarts. Alleen wie ziek is: zoals verkouden, hoest en koorts, moet thuis blijven. Ook mag er maar 1 begeleider per dier naar de dierenarts. En je moet in de praktijk voldoende afstand bewaren van minimaal 1,5 meter tussen andere baasjes en ook geen handen schudden. Dierenartsen houden zich aan de hygiënemaatregelen van het RIVM in de benadering van de eigenaar. En liever pinnen in plaats van contant afrekenen.

Bron: Radar Avrotros