Advertentie

Dierenarts op Schiphol

Renée Tenwolde werkt als dierenarts op Schiphol voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Schiphol is een dynamische werkomgeving, geen dag is hetzelfde. Zij schreef een blog over haar werk waarin zij panda’s en parkieten tegenkomt.

Kijk in de praktijk

“Als dierenarts op Schiphol houd ik me bezig met importkeuringen van levende dieren en dierlijke producten die uit landen buiten de Europese Unie de EU binnenkomen. Dieren en voedsel van dierlijke oorsprong moeten namelijk aan strenge dier- en volksgezondheidseisen voldoen. We controleren de documenten, of de documenten overeenkomen met de zending en we controleren de zending zelf. Dat heet een fysieke controle bij levende dieren, of een materiële controle bij producten.

Bijzondere dieren

We zien hier op Schiphol veel honden en katten, paarden,  siervissen en verse vis bestemd voor consumptie voorbijkomen. Maar er komen ook regelmatig bijzondere dieren langs. Bijvoorbeeld dieren die onderweg zijn naar dierentuinen, zoals de twee panda’s voor Ouwehands dierenpark begin dit jaar.

Importkeuring panda's Wu Wen en Xing Ya

Dieren als smokkelwaar

We werken als NVWA op Schiphol nauw samen met de Douane. Met enige regelmaat worden wij gebeld door de Douane, omdat zij in de aankomsthal dieren of dierlijke producten aantreffen in de bagage van passagiers. Dat kan gaan om honden en katten die vervoerd worden zonder geldige certificaten, maar ook om smokkel. Vorige week kreeg ik een telefoontje van een douanier dat er in de ruimbagage van een passagier die op weg was naar Egypte een kistje met drie grasparkieten was aangetroffen.

Wij gaan daar als dierenarts dan naartoe om te onderzoeken of het welzijn van de dieren geschaad is en of de gezondheidsstatus van de dieren voldoet aan de Europese eisen. In dit geval was het dierwelzijn duidelijk aangetast. De dieren hadden te weinig ruimte, geen zitstokjes en geen water en voedsel. De passagier is door de Douane van zijn vlucht gehaald en toen bleek dat hij in zijn handbagage ook nog eens 18 parkieten zaten.

Als wij zien dat het dierenwelzijn niet in orde is, dragen we de zaak over aan een inspecteur van het team Natuur van de NVWA. Inspecteurs van de NVWA zijn namelijk bevoegd om proces-verbaal op te maken en de dieren in bewaring te nemen. In dit geval zijn de 22 vogels in bewaring genomen. Zij zijn in quarantaine geplaatst bij een opslaghouder. In overleg met de officier van justitie van het Functioneel Parket kon de reiziger zijn reis vervolgen, nadat hij een schikking van € 1.000,- betaald had. Helaas voor hem had hij al wel zijn vlucht gemist…”

Lees ook:

Dierenarts-practicioner – Dierenarts bij de NVWA  – Tips voor een diervriendelijke vakantie – 22 grasparkieten in bagage van passagier – Import dieren en producten van dierlijke oorsprong – Werken bij de NVWA