• Marjolijn Fijten
  • Redacteur
  • 14 augustus 2017 - 15:01

Tips voor een diervriendelijke vakantie

Laatst ging ik op vakantie en ik was positief verbaasd over de boodschappen die ik tegenkwam op Schiphol, in het vliegtuigmagazine en in het informatiepakket van mijn reisbureau. Overal las ik waarschuwingen over waar ik op moest letten om geen dierenleed in de hand te werken en tips voor een diervriendelijke vakantie.

Je bedenkt je als reiziger wel twee keer als je daarna een excursie met dieren in een folder ziet staan. Wat goed dat er zo gewerkt wordt aan meer bewustwording! Ik heb me deze vakantie aan deze vijf diervriendelijke  tips gehouden:

Vermijd shows met wilde dieren

Vaak gaat het leren van trucs voor de show gepaard met dierenleed. Wil je toch genieten van dieren op vakantie, bezoek de dieren dan in het wild of in een gekwalificeerd park. Dierenparken die aangesloten zijn bij de internationale vereniging van dierenparken vind je hier: EAZA.

Poseer niet met wilde dieren

Het is niet normaal als een wild dier rustig met je op de foto gaat. Bedenk: het dier heeft heel wat voor zijn kiezen gekregen, voordat het dier zo mak is geworden.

Maak geen ritje op een dier

Bij het temmen van olifanten gaat men soms wreed te werk. Kijk ook altijd uit met ‘rijdieren’, zoals paarden, ezels en kamelen: hun verzorging laat soms echt te wensen over.

Beloon geen cultuur die dierenleed kost

Stieren-, beren- of hanengevechten: het kan als cultuur bestempeld worden, maar dat betekent niet dat het goed is.

Let op bij het kopen van souvenirs

Souvenirs die gemaakt zijn van ivoor, schildpad of de vacht van exotische dieren, bepaalde schelpen of koraal: je wil (en mag!) er niet mee thuiskomen. Wat in het buitenland te koop is, zoals een sieraad van koraal, mag je niet altijd meenemen naar huis.

In de nieuwe Douane Reizen App staat per bestemming wat wel en niet mee terug mag in het vliegtuig naar Nederland. Je leest ook meteen waarom.