Wat is Rabiës?

Op 28 september is het Wereld Rabiës Dag. Over heel de wereld worden er verschillende activiteiten en campagnes georganiseerd om het bewustzijn te vergroten over de invloed van Rabiës. Rabiës: wat is het precies?

Rabiës is een dodelijke infectieziekte die de hersenen aantast. Het wordt ook wel hondsdolheid genoemd. Rabiës is één van de bekendste zoönose: infectie die overgedragen kan worden van dieren op mensen. Dit kan zijn via een beet, krab of lik van een geïnfecteerd dier.  Zonder een snelle behandeling is de besmetting in de meeste gevallen dodelijk, zowel voor dieren als mensen.

Rabiës: dodelijke infectieziekte

De ziekte eist jaarlijks nog steeds veel mensenlevens en dierenslachtoffers. Het komt – gelukkig – nog zelden voor in Nederland. In Nederland komt het virus alleen voor bij vleermuizen. Het gaat vaak om patiënten die in het buitenland het virus hebben opgelopen.

Besmette (huis)dieren

Dieren kunnen besmet raken door andere geïnfecteerd dieren. Dit kan tot stand komen via krabben, bijtwonden of zogen. Dieren met het virus krijgen dezelfde ziekteverschijnselen als mensen: honden en katten laten vooral de ‘furieuze vorm’ zien, terwijl landbouwhuisdieren meestal de ‘paralytische vorm’ ontwikkelen.

Symptomen bij dieren

De symptomen van Rabiës variëren per dier, maar bij bijna alle dieren is een gedragsverandering één van de eerste symptomen. Zowel honden als katten veranderen van karakter, tonen agressief gedrag of worden onrustig. Vaak gaan zij zwerven, vermageren of lopen onzeker.

De tijd van besmetting tot symptomen, ofwel incubatietijd, verschilt sterk: 1 week tot 8 maanden. Zodra een dier besmet raakt, verspreidt het virus in een snel tempo via de zenuwbanen en het centraal zenuwstelsel naar de hersenen, het ruggenmerg en uiteindelijk de organen.

Vaccinatie tegen hondsdolheid

Als bij dieren verschijnselen van de infectieziekte zijn opgetreden dan is een behandeling niet meer mogelijk. Het dier zal overlijden (of geëuthanaseerd worden). Het is belangrijk om zo snel mogelijk onderzoek te laten plegen.

Je kunt je hond of kat beschermen tegen Rabiës door je dier te laten vaccineren. Dit is in Nederland niet verplicht, tenzij je je dier meeneemt naar het buitenland. Dan is de inenting wettelijk verplicht en dient ten minste 21 dagen voor vertrek te worden gegeven. Ga naar een dierenarts bij jouw in de buurt voor advies.

 

Op zoek naar een dierenarts?

Vind direct een dierenarts bij jou in de buurt.