Advertentie

Hondsdolheid: iets dat alleen honden krijgen?

Rabiës wordt in Nederland ook wel hondsdolheid genoemd. Maar wat is hondsdolheid precies? En kunnen alleen honden dat krijgen?

Hondsdolheid of rabiës?

Omdat de naam hondsdolheid nogal misleidend kan zijn, noemen dierenartsen deze dodelijke infectieziekte liever rabiës. Want ondanks de naam hondsdolheid, kunnen veel meer soorten dieren (o.a. katten, vossen, vleermuizen, apen en ook koeien) en zelfs mensen het krijgen!

Rabiës: een dodelijke infectieziekte

Rabiës is één van de bekendste zoönosen: een infectie die van dieren op mensen kan overgaan. Dit gebeurt via een beet, krab of lik van een geïnfecteerd dier. Zonder een snelle behandeling is de besmetting altijd dodelijk, zowel voor dieren als mensen. Als je eenmaal symptomen ontwikkelt, is er geen behandeling meer mogelijk. De ziekte eist helaas jaarlijks wereldwijd nog steeds veel mensenlevens en dierlijke slachtoffers.

De ziekte wordt veroorzaakt door een virus. Zoals met veel virussen, bestaan er ook van het rabiësvirus meerdere varianten. In Nederland komt het klassieke rabiësvirus gelukkig niet meer voor. Wel is er nog een variant die voorkomt bij vleermuizen. Zie je dus een dode of gewonde vleermuis? Raak deze dan niet aan! Heeft je huisdier een vleermuis gevangen? Neem dan contact op met je dierenarts. Je dierenarts zal dan samen met jou het risico inschatten en eventueel jouw huisdier vaccineren, zodat jouw huisdier niet ziek wordt. Ook kan in sommige gevallen de vleermuis worden onderzocht, om te kijken of deze het rabiësvirus bij zich draagt.

Besmette (huis)dieren

Dieren kunnen (net als mensen) besmet raken door een beet of krab van een ander geïnfecteerd dier. Maar hoe kun je nou zien of een dier besmet is met rabiës? Dat is nou het vervelende aan deze ziekte: je kunt niet altijd zien of een dier besmet is of niet. Het dier kan namelijk besmet zijn en kan het virus ook al overdragen zonder dat het ziekteverschijnselen laat zien.

Als een dier wel symptomen laat zien, zijn er ook nog twee verschillende vormen: de furieuze vorm en de paralytische vorm. Bij de furieuze vorm (die vaker voorkomt bij vleesetende soorten, zoals honden en katten) worden dieren zonder duidelijke reden onrustig, agressief, gaan harde geluiden maken, kwijlen en kunnen seksueel opgewonden raken. Uiteindelijk raken ze verlamd en gaan dood.
Bij de paralytische vorm worden dieren juist schuw, gaan kwijlen, zonderen zich af van de kudde en de achterbenen raken verlamd. Uiteindelijk raken dieren met deze vorm ook geheel verlamd en gaan dood.

Het kwijlen van dieren met rabiës gebeurt niet voor niets. Het virus wordt namelijk overgedragen via speeksel! Vandaar dat je dus ook via een lik besmet kunt raken.
Als bij dieren of mensen eenmaal verschijnselen optreden, dan is een behandeling niet meer mogelijk.

Vaccinatie tegen rabiës

Je kunt je hond, kat of fret beschermen tegen rabiës door je dier te laten vaccineren. Ook andere dieren, zoals runderen en schapen kunnen gevaccineerd worden. Omdat rabiës in Nederland vrijwel niet meer voorkomt, is deze vaccinatie in Nederland niet verplicht. Behalve als je jouw dier meeneemt naar het buitenland. Dan is de inenting wettelijk verplicht en dient ten minste 21 dagen voor vertrek te worden gegeven. Afhankelijk van het land waar je jouw huisdier mee naartoe neemt, kunnen er nog meer eisen gelden. Kom niet voor verrassingen te staan en ga op tijd naar een dierenarts bij jouw in de buurt voor advies.

 

Op zoek naar een dierenarts?

Vind direct een dierenarts bij jou in de buurt.