Advertentie

Zoönosen: van dier op mens

Dieren kunnen infectieziekten overdragen op mensen. Een klein deel van de infectieziekten van dieren is namelijk besmettelijk voor de mens. Deze overdraagbare ziekten worden zoönosen genoemd.  

Zoönosen zijn ziekten bij dieren die overgedragen kunnen worden op mensen, zoals de ziekte van Lyme, de vossenlintworm, spoelwormen of hondsdolheid. Deze ziekten komen voor bij huisdieren, boerderijdieren, wilde dieren en plaagdieren, zoals muizen en ratten.

Van dier op mens

Zoönosen kunnen via zowel direct als indirect contact worden overgebracht van dier op mens. Door direct contact met een besmet dier, bijvoorbeeld als je je hond aait of als je kat je krabt, kan je ziek worden. Bij indirect contact moet je denken aan de zandbak of een tuin waar honden en/of katten hebben gepoept. Om indirecte besmetting te voorkomen is het daarom belangrijk om altijd goed je handen te wassen.

Bestrijding van overdraagbare aandoeningen

Onderstaande video laat zien hoe je de ziektes kunt oplopen en welke rol het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft bij de bestrijding van overdraagbare aandoeningen van dier op mens.