Advertentie
  • Conny van Meurs
  • dierenarts en beleidsmedewerker
  • 8 oktober 2019 - 16:13

Vooral niet meer vaccineren!

Laten we er inderdaad maar mee stoppen, de anti-vaxxers hebben vast gelijk: dierenartsen verdienen teveel aan vaccineren! Ja joh, en weet je waar we nog meer aan verdienen? Aan zieke honden en katten! En die zijn nog veel leuker ook.

We zijn natuurlijk allemaal dierenarts geworden om dieren beter te maken, maar dan moeten ze wel ziek worden. Al die gezonde dieren, daar is geen bal aan. Al die leuke puppy’s, die maar geen hondenziekte krijgen, geen parvo en geen kennelhoest, dodelijk saai. We zien deze ziektebeelden veel te weinig, waardoor we niet kunnen uitblinken in het behandelen ervan. Dus graag!

En hoe fijn voor de quarantaine afdelingen, die zonder vaccinaties eindelijk helemaal vol kunnen liggen met zieke dieren. Allemaal aan het infuus, volop in de bewaking en verder maar bidden dat het voldoende is om ze te redden. Ondertussen elk uur schone doeken in het hokje, bekjes poetsen vanwege de kots, en konten poetsen vanwege de diarree.

Dus ik denk dat ik namens alle dierenartsen spreek als ik zeg: vooral stoppen met vaccineren!

En als je dan toch bezig bent met loslaten, vooral ook geen wormenkuur meer geven, maar wachten totdat de darmen lekker vol zitten met wormen, ze net nog functioneren en dan langskomen. Dán is de uitdaging voor de dierenarts het grootst om jouw huisdier weer op te knappen! Is ook leuk voor de rest van het veterinaire team, hebben ze in de praktijk eindelijk weer eens wat te doen.

En dan natuurlijk ook niet behandelen tegen vlooien en teken. De veterinaire bloedbanken in Nederland draaien namelijk nog niet zo goed, omdat er te weinig dieren een transfusie nodig hebben. Dus hoe meer heftige vlooienbesmettingen, hoe beter! Niets leuker dan zo’n humpie van net een pond met nog geen 1% aan bloed weer op te lappen. Met liefde kammen we dat humpie totdat ie helemaal vlovrij is en gebruiken we natuurlijke bestrijdingsmiddelen tegen de vlooien. Want we zouden niet willen dat ie helemaal vlovrij wordt, anders komt ie niet meer terug. En dat zou jammer zijn, want we doen deze behandeling zo graag nog een keer!

Nee ik geloof niet in complottheorieën, niet in ‘ik vind dat’; ik geloof in wetenschap en wetenschappelijk bewijs.

Als je gevaccineerd bent, word je niet of minder heftig ziek dan als je niet gevaccineerd bent. Punt.

Tot snel in de praktijk: voor een vaccinatie, of voor de behandeling van je zieke dier….

 

P.S. Nu zijn er van die oplettende mensen die denken: wat een flauwekul, je kan toch ook een titerbepaling doen?
Jazeker, maar niet om niet te vaccineren. Een titerbepaling kan je gebruiken in overleg met een dierenarts, die je dan vervolgens de juiste adviezen kan geven over de vaccinatie. Deze nog enigszins weldenkende mensen schaar ik dan ook niet onder de anti-vaxxers, deze laten vaccineren met verstand.

 

Laag percentage ingeënte gezelschapsdieren reden tot zorg

 

Op zoek naar een dierenarts?

Vind direct een dierenarts bij jou in de buurt.