• Kim Koman
  • dierenarts en beleidsmedewerker
  • 2 oktober 2020 - 13:11

Met je huisdier op reis na de Brexit? Wees voorbereid!

Reizen met een huisdier binnen de Europese Unie is relatief makkelijk. Je huisdier moet aantoonbaar de juiste inentingen hebben gehad en een correct Europees dierenpaspoort hebben. Maar na de Brexit gaan voor terugkeer uit het Verenigd Koninkrijk (VK) naar Nederland mogelijk andere eisen gelden. Het VK kan dan een zogenaamd ‘derde land’ worden. Ben je op de hoogte van de voorwaarden die dan gelden voor het reizen met je huisdier?

Het is nog niet duidelijk welke regels er precies gaan gelden na 31 december 2020. En daarom des te belangrijker dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Lees daarom verder voor ons advies.

Mogelijke bloedtest en quarantaine

Ga je na de Brexit naar het VK reizen met een hond, kat of fret?  We adviseren om dan vóór vertrek uit Nederland een bloedtest (titerbepaling) te laten doen. Deze bloedtest toont aan of je huisdier voldoende beschermd is tegen rabiës (hondsdolheid). Op deze manier ben je voorbereid op eventuele maatregelen. Wordt die bloedtest namelijk niet uitgevoerd binnen Europa en niet bij een Europees gecertificeerd laboratorium, dan rest er bij een goede uitslag van de bloedtest nog 3 maanden wachttijd voordat je huisdier weer mee terug naar Nederland mag. Vraag je dierenarts dus op tijd om advies als je met je huisdier naar het VK wilt reizen.

De Europese Unie heeft nog niet definitief besloten of de bloedtest daadwerkelijk nodig is. Dit hangt af van de mate van risico op rabiës in het land. Als het VK als ‘laag risico land’ wordt ingeschat, is er geen test nodig. Maar wees voorbereid: als de bloedtest verplicht wordt tijdens je bezoek aan het VK en je hebt de bloestest niet voor vertrek uit Nederland uit laten voeren, betekent dat 3 maanden wachttijd voor je huisdier!

Houd er rekening mee dat jouw dier eventueel in quarantaine geplaatst wordt als bij aankomst blijkt dat zaken niet in orde zijn (bv. EU-dierenpaspoort of vaccinatiestatus).

Op deze poster van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vind je de regels voor het reizen van en naar het VK na de Brexit.

Reizen met huisdieren na de Brexit

Op zoek naar een dierenarts?

Vind direct een dierenarts bij jou in de buurt.