Advertentie

Deze beestjes kunnen jouw huisdier tot last zijn

Teken, vlooien, wespen en bijen kunnen zorgen voor een hoop ellende bij jouw huisdier. Ook de Eikenprocessierups, die voor veel overlast kan zorgen bij mens en dier, is volop aanwezig. We hebben voor jullie alle informatie over deze plagen op een rijtje gezet, zodat je weet wat je er tegen kan doen en wanneer het verstandig is contact op te nemen met de dierenarts.

Eikenprocessierups

Deze plaagdieren geven vooral overlast van juni t/m september. De brandharen van deze rups irriteren bij dieren vooral de luchtwegen en ogen. Omdat (de meeste) dieren een vacht hebben, komt huidirritatie door de brandharen zelden voor. Wanneer jouw dier de brandharen binnen krijgt kan er zwellingen ontstaan van de tong en lippen, een ontsteking ontstaan aan het mondslijmvlies en ogen en/of ademhalingsproblemen geven. Bel in dat geval de dierenarts!

Voorkom elk contact van huisdieren met de rupsen en resten ervan, zoals met vrijgekomen brandharen en lege nesten. Vermijd gebieden waar gewaarschuwd wordt voor eikenprocessierupsen. Is er toch contact geweest met de rupsen of haren, ga dan niet krabben of wrijven, maar was of spoel de bek, de huid of ogen goed met water.

Lees ook: Eikenprocessierups problemen bij dieren

Wespen- en bijensteken

Wanneer jouw hond of kat naar een bij of wesp hapt, kunnen deze dieren vervelend steken. Vaak steken ze in de vacht, soms in de bek, keel of neus. Wordt jouw huisdier gestoken, dan is er niet direct reden tot paniek. Let er wel op dat de steekplek niet gaat zwellen. Als dit gebeurt moet je jouw dier goed in de gaten houden, maar je hoeft nog niet gelijk naar de dierenarts, tenzij het dier ademhalingsproblemen krijgt. Ook is er de kans dat je huisdier een allergische reactie krijgt op het wespengif. Het dier wordt dan erg sloom, gaat schokkerig reageren of raakt in het ergste geval in coma. Dit is een spoedgeval en dan is het zaak om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan.

Lees ook: Wespensteek bij hond of kat

Teken

Het grootste probleem bij teken is dat ze vervelende ziektes kunnen overbrengen. Zie je een teek bij jezelf of bij jouw huisdier, verwijder hem direct!

Lees ook: Help, mijn hond heeft een teek!

Vlooien

Als jouw huisdier vlooien heeft, dan is het niet alleen zaak om jouw huisdier te ontvlooien maar ook de omgeving van jouw huisdier aan te pakken. De volwassen vlooien op jouw huisdier zijn namelijk maar een heel klein percentage van de vlooienplaag. De ruime meerderheid, wel 95% van de vlooien (eitjes, larven en poppen), zit in de omgeving van jouw huisdier. In de meeste gevallen: jouw huis!

Let op! Antivlooienmiddelen (met Permethrin) voor honden zijn voor katten. Dit middel kan voor katten zelfs dodelijk zijn. Lees hier meer over in het artikel Help, ik heb mijn kat per ongeluk vergiftigd! op Dierenarts.nl