Wespensteek bij hond of kat

In het wespenseizoen is het verstandig om te zorgen dat jouw huisdier niet gestoken wordt. Honden en katten zijn nieuwsgierig en reageren op beweging. Alles dat kruipt of vliegt is interessant. Ook stekende insecten zoals wespen en bijen. Vaak steken deze in de vacht, soms in de bek, keel of neus. Wordt jouw huisdier gestoken door een wesp, dan is er niet direct reden tot paniek. Let er wel op dat de steekplek niet gaat zwellen.

Augustus wespenmaand

Hoewel vooral augustus is de wespenmaand is, zijn de eerste wespen ook nu al actief. In augustus worden ze echt vervelend. omdat de nesten dan volledig zijn opgebouwd en alle wespen hard bezig met het zoeken van voedsel. Vooral zoetigheid. Daardoor gebeurt het vaak dat ze behalve bij bloemen en planten ook in de buurt van terrassen komen voor zoete dranken, suiker, taart, fruit enzovoort.

Wanneer naar de dierenarts?

Een steek in de bek of keel kan tot zwelling van de tong of de keel leiden. Het is dan aan te raden om je dier goed in de gaten te houden. Mocht het dier ademhalingsproblemen krijgen, ga dan naar de dierenarts.

Zelden, maar niet onmogelijk, is er de kans dat je huisdier een allergische reactie krijgt op het wespengif. Het dier wordt dan erg sloom of gaat schokkerig reageren of raakt in het ergste geval in coma. Dit is een spoedgeval en dan is het zaak om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan.

Wespensteek voorkomen

Natuurlijk is voorkomen nog altijd beter dan genezen. Een paar praktische tips:

  • Wespen houden niet alleen van zoetigheid, maar ook van eten met veel eiwit zoals worst, vleeswaren en vis. Laat dit dus niet onnodig onbedekt buiten staan.
  • Houd de wespen op afstand door een schaaltje met siroop een eindje van jou en je huisdier weg te zetten. Zo lok je ze naar een andere plek en kun je hopelijk zelf rustig blijven zitten.
  • Ruim etensresten en verpakkingen zo snel mogelijk op, zodat ze geen wespen aantrekken.
  • Kruidnagel, azijn, ui, koffie en wierook zijn geuren waar wespen niet van houden. Allemaal het proberen waard dus!