Help, mijn hond heeft een teek!
De lente is aangebroken en daarmee ook het tekenseizoen. Een tekenbeet lijkt onschuldig, maar de ziekten die een teek bij zich draagt, zijn gevaarlijk voor zowel mens als dier. Een beet voorkomen, is dus beter dan genezen.
Tekenbeet lijkt onschuldig
Met de komst van de lente worden teken actief. Net als wij, maar ook honden en katten zijn dan veel buiten. Daarom is het belangrijk om jezelf én je huisdier regelmatig te controleren op teken. Als je bij jou of je dier een teek vindt, kun je die het beste zo snel mogelijk (laten) weghalen.
Jouw dierenarts geeft advies over tekenbestrijding
Bij je dierenarts kun je terecht voor advies voor je hond of kat. Wat is een teek? Hoe ziet een teek eruit? Waar komen teken voor? Hoe herken ik een tekenbeet bij mijn hond of kat? Wat zijn de symptomen? Wat zijn de gevolgen? Hoe verwijder ik een teek? En wat zijn effectieve anti-tekenmiddelen? Dit zijn allemaal vragen die jouw dierenarts kan beantwoorden.
"Een teek? Pak 'm beet!"
Registreer je beet
Het RIVM heeft de app ‘Tekenbeet’ ontwikkeld. Met deze app kun je opzoeken hoe een teek eruitziet, hoe je op een teek moet controleren en hoe je een teek – bij een mens – kan verwijderen. De app kun je gratis downloaden in de Google Play store of de App Store.
De Week van de Teek
Van 19 tot en met 23 april 2021 is het ‘De Week van de Teek’. Tijdens deze week wordt er landelijk aandacht gevraagd voor teken en de gevolgen van tekenbeten. Op www.tekenradar.nl kan je een tekenbeet melden.