Advertentie

Help, ik heb mijn kat per ongeluk vergiftigd!

Je kat per ongeluk vergiftigen. Het is de nachtmerrie van elke kattenliefhebber. Toch komen er jaarlijks vele katten bij de dierenarts terecht, nadat ze zijn vergiftigd door hun eigen baasje. De oorzaak: het (per ongeluk) geven van een middel tegen vlooien en teken voor honden.

Een kat die schokkend op de behandeltafel ligt. Het ziet eruit als een epileptische aanval. Dit is wat er kan gebeuren met een kat die een middel tegen vlooien en teken voor honden heeft gehad. De stof die hierin namelijk vaak wordt gebruikt tegen teken (Permethrin) is erg giftig voor katten, ook in kleine hoeveelheden. Het kan zelfs dodelijk zijn!

Onwetenheid katteneigenaren

Vaak staat op de verpakking van deze middelen dat ze niet gebruikt mogen worden op katten. Toch gaat het weleens mis. Per ongeluk verwisselde pipetjes of onwetendheid van eigenaren die naast de hond ook de kat een paar druppels geven. Ook zijn er gevallen bekend van katten die de mand delen met een net behandelde hond en op deze manier de vergiftiging oplopen.

Verkeerd middel gegeven: wat moet ik doen?

Eigenlijk zijn er maar twee dingen die je kan doen wanneer je vermoed of weet dat jouw kat in aanraking is geweest met een middel tegen vlooien en teken voor de hond.

  1. Was de vacht waar de druppels zijn gegeven met lauwwarm water en mild afwasmiddel
  2. Bel de dierenarts: laat weten hoe en wanneer de kat het middel heeft gehad en hoe het dier zich gedraagt. Ook wanneer de kat nog geen gedragsverandering laat zien. De dierenarts kan je adviseren over waar je op moet letten en hoe je verder het beste kan handelen.

Wees alert

Katten kunnen verschillend reageren op de vergiftiging. Bij de één zie je bijna geen verschijnselen, terwijl de ander eraan overlijdt. De hoeveelheid van de giftige stof die ze binnen krijgen verschilt en daarmee is ook de behandeling voor elk dier verschillend.

Daarbij is voorkomen natuurlijk beter dan genezen, dus wees alert en let goed op dat elk dier de middelen krijgt die voor hem of haar bestemd zijn! Ga naar de website van het LICG voor meer informatie over vergiftiging bij huisdieren.

Lees ook: Wat is de beste voeding voor mijn kat?

Op zoek naar een dierenarts?

Vind direct een dierenarts bij jou in de buurt.