Advertentie
  • Redactie
  • 1 februari 2019 - 18:52

“Katten met extreme kenmerken moeten we niet willen fokken”

Veel mensen vinden ze schattig: katten op korte pootjes, met gevouwen oortjes of zonder haar. Maar is dit wel zo schattig? Volgens de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) niet. Sterker nog, deze extreme kenmerken zijn niet goed voor het welzijn en de gezondheid van deze dieren. Ook Een Vandaag besteedde vanavond (1 februari 2019) aandacht aan deze zogenaamde designer breeds.

De KNMvD heeft een standpunt vastgesteld dat zich uitspreekt tegen het fokken van zogenaamde designer breeds. Twee voorbeelden zijn de Bambino Sphynx en de Napoleon Fold. De erfelijke gebreken die zorgen voor deze uiterlijke kenmerken, gaan ten koste van diergezondheid en dierwelzijn.  “Bewust fokken met ongelukjes van de natuur zou geen hippe trend mogen zijn”, schrijft de KNMvD op haar website.

“Een kat moet kunnen spelen, springen, klimmen, communiceren met zijn snorharen. Wordt dat hem ontnomen door bijvoorbeeld afwijkend kraakbeen, ontbreken van vacht of een veel te lange rug, dan zadelt men het dier op met levenslange medische zorg”, gaat de dierenartsenvereniging verder. “De keuze van de consument voor een huisdier moet er een zijn die gericht is op diergezondheid en dierwelzijn, niet op het versterken modegrillen of erfelijke gebreken.”

Update: Fokken met designerkatten verboden 

Minister Schouten gaat het fokken van zogenaamde designerkatten verbieden. Dat heeft ze op 4 april in een brief aan de Tweede Kamer bekend gemaakt. Designer katten, zoals de Bambino Sphinx, zijn katten die mensen ‘mooi’ vinden maar die vaak ernstige fysieke en genetische gebreken hebben. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) juicht dit besluit toe. Deze beroepsorganisatie voor dierenartsen is tegen het fokken van katten met gebreken uit oogpunt van dierenwelzijn en vanwege de gebrekkig gezondheid van deze katten. Hier kun je het KNMvD standpunt lezen. Voor een overzicht van alle beschikbare berichten over fokken van dieren met extreme kenmerken klik je op deze link.

Mensen of gezinnen die op zoek zijn naar een nieuwe kat kunnen op dierenarts.nl of bij LICG.nl nuttige informatie wat allemaal komt kijken bij de aanschaf van een huisdier.

Meer informatie: