Advertentie
  • Anne van Noort
  • Dierenarts
  • 1 februari 2019 - 09:00

Hoe verzorg ik het gebit van mijn kat?

Gebitsproblemen komen bij katten veel voor en ontstaan soms al op jonge leeftijd. Bij katten kan er sprake zijn van bepaalde erfelijke afwijkingen of een virusinfectie, waardoor tandvlees heel snel ontstoken raakt of het gebit gemakkelijk afbreekt. Helaas zijn deze problemen voor een eigenaar niet altijd in een vroeg stadium te herkennen. Regelmatige gebitscontroles bij een dierenarts vormen dan ook de eerste stap voor de juiste gebitsverzorging van jouw kat.

Gelukkig kun je als eigenaar thuis ook zeker helpen. Naast erfelijke afwijkingen en virusinfecties, is tandplak vorming namelijk de belangrijkste oorzaak van gebitsproblemen en dat kun je met bepaalde maatregelen heel erg goed voorkomen.

 

Wat is tandplak en waarom is dat gevaarlijk?

Tandplak is een nauwelijks zichtbaar plakkerig laagje dat bestaat uit bacteriën en eiwitten. Als tandplak op het tandoppervlak komt te zitten, veroorzaakt dit ontstekingen in de omgeving, bijvoorbeeld aan het tandvlees. Deze ontstekingen maken het tandvlees zachter waardoor dit niet meer stevig op de tand aansluit. Zo ontstaat er een open ruimte tussen de tand en het tandvlees waardoor bacteriën naar binnen kunnen kruipen. Het gevolg hiervan zijn zeer pijnlijke ontstekingen aan de wortels en zelfs het kaakbot. Daarnaast kan tandplak na verloop van tijd hard worden, dan spreken we van tandsteen. Dit kun je herkennen als een wat dikkere bruine laag op het gebit. Ook tandsteen is een belangrijke oorzaak van ontstekingen aan het tandvlees, maar extra vervelend is dat tandsteen niet meer door poetsen te verwijderen is. Zodra tandplak zich tot tandsteen heeft gevormd is een professionele gebitsreiniging helaas dus de enige methode om het gebit weer goed schoon te krijgen. Reden genoeg natuurlijk om deze problemen voor te willen zijn!

 

Hoe voorkom ik de vorming van tandplak?

Het is belangrijk om aan de slag te gaan als het gebit nog gezond is, voorkomen is immers beter dan genezen. Bovendien zijn gebitsproblemen vaak erg pijnlijk, waardoor het lastiger is het gebit op dat moment nog goed te verzorgen.

  • Tandenpoetsen: tandplak op een tand kun je zien als vet op een plakkerig fornuis. Schoonmaakmiddelen helpen zeker mee, maar schrobben is de enige manier om het echt goed schoon te krijgen. Niet elke kat laat poetsen toe, maar als je jong begint en het rustig opbouwt, is het zeker aan te leren. Om effectief te poetsen is het belangrijk dit drie keer per week te doen, dagelijks mag ook. Er zijn speciale borstels en tandpasta voor katten verkrijgbaar om het poetsen wat makkelijker te maken. Naast dat tandpasta voor katten helpt om het tandplak sneller te verwijderen, zorgt de lekkere smaak ook voor een leuke beloning.

Wanneer het niet lukt om de tanden te poetsen zijn er alternatieven beschikbaar.

  • Klevende tandpasta: deze tandpasta kun je met je vinger in de mondholte aanbrengen. De plakkerige substantie hecht zich op het tandoppervlak en lost zo het tandplak op.
  • Dieetvoeding: er zijn speciaal ontworpen droogvoeders om het gebit gezond te houden. Deze brokjes zijn wat groter dan normaal en hebben een ruw oppervlak waardoor ze langs het gebit schuren. Hierdoor wordt het tandenpoetsen eigenlijk nagebootst. De samenstelling van de brokjes zorgt daarnaast voor minder tandplakvorming.
  • Toevoegingen aan het drinkwater: om de vorming van tandplak tegen te gaan zijn er vloeistoffen beschikbaar die door het drinkwater gebruikt kunnen worden. Deze zogenaamde mondwaters gaan de vorming van tandplak tegen.

 

LET OP! Tandpasta voor mensen is niet geschikt voor jouw huisdier!