Advertentie

Hoe vind je een goede trainer voor dieren?

Zowel bij jouw eerste huisdier als wanneer je al jaren ervaring hebt, is het nuttig om een goede training met je dier te volgen bij een huisdiertrainer. Ieder dier is een individu en wat voor het ene dier een wenselijke training is, hoeft dat niet voor een andere dier te zijn. Training kan gericht zijn op de verschillende levensfasen, zoals bij onder andere socialisatie- en opvoedingscursussen. Trainingen kunnen zich ook richten op gezamenlijke activiteiten voor mens en dier. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hondensporten die het dier fysieke en / of mentale uitdaging bieden.

Niet alleen voor honden

De meeste trainingen worden gegeven voor honden. Trainingen voor katten en konijnen zijn echter langzaam in opkomst. Ook voor deze diersoorten kunnen trainingen bijdragen aan het welzijn van de dieren en de band tussen houder en dier. De keuze voor een trainer voor jouw dier is vaak van grote invloed op de omgang tussen mens en dier. Het is daarom een belangrijke keuze, die bewust gemaakt zou moeten worden. In de reeks artikelen over huisdiertrainers, krijg je handvatten bij het kiezen van een trainer voor uw dier.

Kort samengevat

Vanuit de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, de Groep Geneeskunde Gezelschapsdieren en de Nederlandse Werkgroep Veterinaire Gedragskunde wordt aangeraden te kiezen voor trainers die:

  1. Hoofdzakelijk gebruik maken van beloningsgericht trainen.
  2. Een gedegen opleiding hebben gevolgd tot kynologisch instructeur, nascholingen volgen en aangesloten zijn bij een beroepsvereniging.
  3. Dieren met gedragsproblemen naar een dierenarts en/of gedragstherapeut doorsturen.
  4. Een professionele houding hebben.

Het is raadzaam om naar een les te gaan kijken, alvorens je start met een cursus. Doe nooit iets met uw dier waar je geen goed gevoel bij hebt. Het houden van en trainen met dieren zou bovenal plezierig moeten zijn!

Terug naar thema Huisdiertraining

Disclaimer: De informatie in dit document is gebaseerd op de meest recente inzichten in het vakgebied. Desalniettemin moeten bij toepassing ervan de resultaten te allen tijde kritisch worden beschouwd. Vanwege de variabiliteit in diergedrag en de soms onvoorspelbare aard hiervan is het voor een gewetensvol trainer niet mogelijk garanties te geven over het resultaat van de training. Zowel trainers, als diergedragstherapeuten, dierenartsen en veterinaire gedragsspecialisten dienen er tot op zekere hoogte wel voor te zorgen dat de eigenaar tevreden is over hun dienst. De auteurs en de KNMvD kunnen niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele schade die ontstaat door toepassing van het gedachtegoed uit dit document.
 Advies d.d. 18-03-2018