Advertentie

Wat kan ik na het overlijden met mijn huisdier doen?

Afscheid nemen van een geliefd huisdier is niet leuk. En de keuze maken voor euthanasie is dan ook erg moeilijk. Maar na het overlijden van jouw huisdier zijn er nog enkele keuzes te maken. Namelijk, wat je wil doen met jouw overleden dier. We beschrijven hier enkele opties:

Begraven

Je mag een huisdieren in de eigen tuin te begraven. Voorwaarde hiervoor is wel dat het eigen grond is, zoals de tuin van jouw koophuis. De tuin van een huurhuis/erfpacht of openbare ruimtes zoals bossen en parken zijn verboden. Daarnaast moet het dier minimaal 1 meter diep begraven worden en in biologisch afbreekbaar materiaal zoals een kartonnen doos. Plastic mag dus niet.

Wil jij je dier wel begraven maar heb je geen eigen tuin? Dan kun je ook kiezen voor een speciale dierenbegraafplaatsen. Dit kost wel geld.

Crematie

Er zijn verschillende huisdiercrematoria in Nederland waar jouw dier gecremeerd kan worden. Je kunt hem of haar hier zelf naar toe brengen, maar ook thuis of bij de dierenarts laten ophalen. Bij de crematoria kun je uit verschillende opties kiezen, bijvoorbeeld individuele crematie of groepscrematie. Bij een groepscrematie wordt jouw dier samen met andere huisdieren verbrand. Het is een nette methode, maar biedt niet de mogelijkheid de as terug te krijgen. Dit kan bij een individuele crematie wel, waarna je de as kunt uitstrooien, in een urn bewaren of zelfs in een sierraad kunt laten verwerken.  De kosten van crematie hangen af van het gewicht van jouw dier en de gekozen opties.

Destructie

Destructie is de algemene afvoermethode van alle overleden dieren én dierlijk afval zoals slachtafval. Via de dierenarts of de gemeente kun je jouw dier ter destructie aanbieden. Na verzameling worden de dierlijke resten op vrij grootschalige wijze verwerkt en verbrand. Van het ontstane restmateriaal worden biobrandstoffen geproduceerd. Ook aan destructie zijn afhankelijk van het gewicht van jouw huisdier kosten verbonden.

Afstaan aan de wetenschap

Je kunt jouw huisdier doneren aan de Universiteit van Utrecht. Hij of zij wordt dan gebruikt voor anatomisch onderwijs aan bijvoorbeeld diergeneeskunde studenten. Momenteel zijn er voor dit onderwijs helaas nog proefdieren nodig, maar door donaties van overleden huisdieren kan dit aantal fors teruggedrongen worden, een goede daad dus! Hoe dit precies in zijn werk gaat lees je op: https://proefdiervrij.nl/informatie-voor-huisdiereigenaren/