Advertentie
  • Anne van Noort
  • Dierenarts
  • 23 mei 2019 - 10:15

Wat gebeurt er tijdens een euthanasie?

De meesten van ons willen er liever niet aan denken: afscheid nemen van je geliefde huisdier. Toch is dit vroeg of laat onvermijdelijk. Sommige huisdieren sterven een natuurlijke dood, maar regelmatig is het aan de baasjes om deze moeilijke beslissing te nemen. In die gevallen kan het een extra steuntje in de rug geven om te weten wat je te wachten staat.

Geen euthanasie is hetzelfde

Het is belangrijk te vermelden dat er niet slechts één goede methode voor euthanasie bestaat. De basis van elke euthanasie is namelijk dat deze zo pijnloos en rustig mogelijk verloopt, het belang van het dier staat voorop. Om deze reden maakt een dierenarts altijd een inschatting van de situatie en past daar de methode op aan. Zo kan er bijvoorbeeld sprake zijn van een zeer pijnlijke spoedsituatie, waardoor de dierenarts genoodzaakt is de procedure te versnellen. Ook kan het zijn dat een dier heel angstig of agressief is, waardoor bepaalde technieken niet veilig uit te voeren zijn. Tot slot hebben dierenartsen ook een persoonlijke voorkeur, afhankelijk van hun eigen ervaringen. Is het jou niet duidelijk wat er precies gaat gebeuren en wil je dit wel weten? Vraag dan gerust om extra uitleg.

Wat gaat de dierenarts doen?

Honden en katten krijgen eerst een injectie met een slaapmiddel, net zoals wanneer een dier geopereerd moet worden. Deze injectie kan door middel van een infuus in de poot gegeven worden, waarna het slaapmiddel direct in het bloedvat komt. Hierdoor valt het dier al binnen enkele minuten in slaap. Soms kiest een dierenarts ervoor deze eerste injectie in de spier te geven, meestal in de rug of de achterpoot. Omdat het middel in dat geval eerst nog in het bloed opgenomen moet worden, duurt het in slaap vallen iets langer, ongeveer tien minuten. Deze tijd kun je als baasje gebruiken om nog afscheid te nemen, maar beter is het om afscheid te nemen voor het dier het slaapmiddel krijgt. De injectie in de spier heeft namelijk ook nadelen. Het is daarom verstandig om met de dierenarts te bespreken wat de mogelijkheden zijn en wat dat voor het dier betekent.

Zodra de eerste injectie volledig werkt, is het dier in een zodanig diepe slaap dat deze buiten bewustzijn is. Hij of zij merkt vanaf dat moment niets meer van de euthanasie. Om het dier tot overlijden te brengen zal de dierenarts vervolgens een tweede injectie geven. Deze injectie herken je aan een felrode of blauwe kleur en bevat een zeer hoge dosis van een slaapmiddel. Als er eerder een infuus geplaatst was, zal de dierenarts dit middel door hetzelfde infuus geven. Ook is het mogelijk deze injectie zonder infuus direct in het bloedvat te spuiten. Bij katten en kleine honden kan er bovendien voor gekozen worden de injectie rechtstreeks in de buikholte of het hart te zetten. Het is te begrijpen dat dit laatste een beetje eng klinkt, maar jouw dier voelt daar helemaal niets van. Ongeacht de locatie zal het hart binnen enkele minuten na de injectie stoppen met kloppen, het dier is dan overleden.

Moet ik erbij zijn?

Aanwezigheid van het baasje geeft een gevoel van vertrouwen en veiligheid. Voor het dier is het daarom vaak het prettigst als jij erbij bent, in ieder geval totdat hij of zij diep slaapt. Mocht je dit echt niet willen, probeer dan iemand te vragen die jouw dier goed kent, die er wel bij kan zijn.  Een euthanasie is natuurlijk heel verdrietig maar over het algemeen niet eng om te zien. Mits ze rustig blijven, kunnen kinderen daarom ook aanwezig zijn. Onrust op het moment van euthanasie moet zo veel mogelijk voorkomen worden.

 Kan het ook thuis?

De meeste dierenartsen bieden ook de optie voor euthanasie aan huis aan. In principe verloopt dit hetzelfde als op de praktijk. Wel vergt een euthanasie aan huis wat meer planning voor de dierenarts, waardoor tijdig overleg en het maken van een afspraak noodzakelijk zijn. Een euthanasie met spoed kan om deze reden helaas niet altijd meer thuis. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn, neem dan vooral contact op met jouw eigen dierenarts en maak afspraken over wat wel of niet mogelijk is.