Advertentie
  • Moss Tiijssens
  • dierenarts
  • 25 mei 2021 - 11:04

Voor in de rij bij vaccinatie

Wij mensen, wij hebben een probleem. Covid-19, de ziekte veroorzaakt door het coronavirus (SARS-CoV-2) dat voor sommige mensen ernstige gevolgen voor de gezondheid heeft. Het virus treft ons allen, qua gezondheid, sociaal óf economisch. De nieuwe Engelse variant, de Zuid-Afrikaanse, het is een probleem van ons allemaal. Ieder heeft zijn eigen zienswijze, maar voor velen is de oplossing voor de hand liggend. Een veilig, effectief, voor iedereen leverbaar vaccin. Want als er groepsimmuniteit is, komt onze vrijheid terug. De discussies over de planning, het tempo en de leverbaarheid van het vaccin laaien hoog op. Artsen, verplegers, zwakken, ouderen, politie, brandweer, onderwijzers; wie mag er eerst?

Stel je eens voor, dat het om de honden ging.

De strijd om een prik

Rijen dik staan ze voor de ingang van de dierenkliniek. Ze willen allemaal dat ene vaccin dat hen beschermt tegen het virus. Ze willen allemaal kunnen spelen in het park, plassen op het hondenuitlaatveldje, samen spelen in de hondenspeeltuin. De honden zijn het zat om opgesloten te zitten in hun bench. Ze willen hun vrijheid terug.

De voorste in de rij kijken grimmig. Doelbewust drukken ze zichzelf naar voren, richting de deur van de dierenkliniek. Met opgetrokken lip duwen ze elkaar grommend opzij. Schuimige slijmvlokken vliegen door de lucht. De lucht is roerig. De strijd voor de eerste, de belangrijkste.

“Ik heb het recht om niet ziek te worden,” roept de politiehond luid blaffend.
“Ho ho, woeft de blinde geleidehond beheerst, mijn functie is zeker zo belangrijk.”
“Het is mijn voorrecht om als eerste beschermd te worden,” zegt de hond van de koning. “Ik zal ervoor betalen.”
“Dat is niet eerlijk!” keft de chihuahua verontwaardigd. “Ik zit de hele dag op schoot, de kans dat ik mijn baasje ziek maak, is veel groter.”

De meute honden kan het niet met elkaar eens worden.

Gelukkig blijkt dat onze honden, ook al kunnen ze wel besmet raken met het coronavirus, er niet ziek van worden. Ook een geruststelling is dat de eerste onderzoeken uitwijzen dat honden dit virus niet door kunnen geven aan mensen.

Geef ziekten geen kans

De ziektes waar onze honden wél ziek van kunnen worden, die virussen die zich zo makkelijk verspreiden onder onze trouwe maatjes, daar kunnen wij hen wel tegen beschermen met een vaccinatie. Geef Parvo, Hondenziekte, Ziekte van Weil, Leverziekte, Kennelhoest en Rabiës geen kans om je hond ziek te maken. Geef Weil en Rabiës niet de kans om mensen ziek te maken. Geef dit virus niet de kans om de wereld over te nemen. Laat je hond als eerste in de rij staan voor een goede bescherming.

Moss Tijssens is dierenarts en auteur van “Verhalen op pootjes, uit het leven van een dierenarts” en het kinderboek “Sjef de Kliniek, de hond van de dierenarts”

Op zoek naar een dierenarts?

Vind direct een dierenarts bij jou in de buurt.