Advertentie
  • Isabeau Brinkman
  • Content Manager
  • 6 september 2017 - 14:17

Een levende spitssnuitdolfijn aangespoeld

Eind augustus is er een levende spitssnuitdolfijn in de Oosterschelde aangespoeld. Kort na de stranding is de dolfijn overleden en overgebracht voor onderzoek naar de afdeling Pathologie van de faculteit Diergeneeskunde. 

In Nederland worden regelmatig bruinvissen gevonden op het strand. Bruinvissen zijn namelijk veel voorkomende dieren in de Noordzee. De lokale vrijwilligers van het strandingsnetwerk zagen dat het deze keer niet om een bruinvis ging, maar om een spitssnuitdolfijn van bijna 4 meter lang.

Spitssnuitdolfijn aangespoeld

Op de afdeling Pathologie wordt door Lonneke IJsseldijk en haar collega’s onderzocht wat de doodsoorzaak is van de aangespoelde spitssnuitdolfijn. Lonneke is werkzaam bij de afdeling Pathologie waar zij, in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken, het onderzoek naar walvisachtigen leidt.

Nauwkeurig onderzoek

Lonneke vertelt: “In de maag zijn er geen visresten aangetroffen. Aan de lengte en het gewicht van het dier zagen we dat het een nog jonge spitssnuitdolfijn is geweest, die mogelijk zelfs nog voor een deel afhankelijk was van zijn moeder. Dit dier was 349 centimeter lang en woog 378 kilo.”

De dolfijn is nauwkeurig onderzocht door Lonneke en haar team. Er waren een aantal zichtbare verwondingen aan de buitenzijde. Deze verwondingen heeft de dolfijn opgelopen tijdens de stranding. Daarnaast waren er ook verse tandafdrukken te zien, van hoogstwaarschijnlijk een Tuimelaardolfijn . Zij staan erom bekend andere dolfijnen en walvissen aan te vallen in het wild.

Aangespoeld en dan?

Benieuwd wat er gebeurt als er een bruinvis aanspoelt? In deze video van de Universiteit Utrecht word je meegenomen vanaf het strand tot in de sectiezaal.

Lees ook: Dierenarts-docent: wat houdt de functie in?

Lonneke IJsseldijk Diergeneeskunde