Advertentie
  • Margriet Nijenhuis
  • Redacteur
  • 3 mei 2018 - 15:18

Sportpaardenkliniek Wolvega tijdelijk gesloten wegens Rhinopneunomie

Al eerder verschenen berichten over de uitbraak van zowel de verkoudheidsvorm van Rhinopneunomie in Wijdewormer als de neurologische vorm in Lelystad. Inmiddels is ook bekend gemaakt dat Sportpaardenkliniek Wolvega de deuren per direct heeft gesloten, vanwege een paard met de neurologische vorm van deze besmettelijke ziekte. De kliniek blijft na deze uitbraak sowieso tien dagen gesloten voor aan- en afvoer van paarden. Als er geen nieuwe besmettingsgevallen zijn gaat de kliniek weer open. De kliniek is wel bereikbaar en ze zijn beschikbaar voor onderzoek en behandeling aan huis.

Drie varianten

De virusziekte Rhinopneunomie bestaat in drie varianten:

  • De verkoudheidsvorm
  • De abortusvorm
  • De neurologische vorm.

De verkoudheidsvorm heeft als mogelijke ziekteverschijnselen koorts, hoesten, een loopneus, verminderde eetlust en dikke benen. Bij de abortusvariant kan de vrucht worden afgestoten, maar het kan zich ook door een doodgeboren of zwak veulen. Kenmerkend voor de Neurologische vorm zijn ataxie (lopen als een dronkenman) en verlamming in de (voor)benen.

Vermoeden, wat moet ik doen?

Neem bij een vermoeden van Rhinopneunomie altijd contact op met je dierenarts! Ook is het belangrijk dat, wanneer er een of meerdere paarden met Rhino op stal staan, dit bekend te maken. Zo voorkom je verdere besmetting. Lees hierover ook meer in het artikel van Vivianne van Leeuwen.

Ook heeft de Universiteit Utrecht, onder andere in samenwerking met de Groep Geneeskunde Paard van de KNMvD, een pdf gemaakt met hierin meer informatie over Rhino en de verschillende verschijningsvormen.