Advertentie

Help, een hond in de auto met warm weer!

Veel honden worden in de auto achtergelaten als eigenaren ‘even’ hun kinderen moeten afzetten bij school of ‘even’ hun boodschappen moeten doen bij de supermarkt. Bij hoge temperaturen kan dit levensgevaarlijk zijn voor honden!

Hoe warmer het wordt in Nederland, hoe meer berichten we lezen over oververhitte honden in auto’s. Wat kun je eigenlijk doen als je bij warm weer een oververhitte hond in een auto aantreft?

Hete auto is hel

Een auto verandert al snel in een oven, zowel in de zon als in de schaduw. Ook het raampje op een kier helpt niet. De temperatuur kan in een auto snel oplopen tot boven de 40 graden! Deze hitte is levensgevaarlijk voor honden, want zij kunnen hun warmte moeilijk kwijt. Honden zweten namelijk niet zoals mensen, zij kunnen warmte alleen kwijt via hun voetzolen en via hun tong door te hijgen.

Waarschuw de politie

Twijfel niet als je bij warm weer een hond in een auto treft. Kijk altijd of de eigenaar in de buurt is. Waarschuw zo snel mogelijk de politie via het meldnummer 144 als je de eigenaar niet kunt vinden. Sla niet zomaar zelf een autoruit in om een hond te bevrijden. De eigenaar van de auto kan jou dan namelijk aansprakelijk stellen voor de schade aan het voertuig.

Strafbaar

Het achterlaten van een hond in een auto kan strafbaar zijn, met een boete vanaf 360 euro. Maar is er letsel dan kan iemand, afhankelijk van de specifieke omstandigheden, gedagvaard worden. Als dat gebeurt kan zelfs een gevangenisstraf worden geëist. Het Openbaar Ministerie legt dat uit in deze video.

Zo snel mogelijk naar de dierenarts

Een oververhitte hond moet zo snel mogelijk naar de dierenarts. In de tussentijd kun je proberen om de hond zo veel mogelijk af te laten koelen. Leg de hond in de schaduw en koel hem af met lauw (niet ijskoud) water. Laat de hond wennen aan het water en begin met afkoelen van de voetzolen en buik. Gooi niet zomaar een emmer met water over de hond, want dit kan leiden tot een hartstilstand.

Lees ook:

Feiten & fabels: houd je huisdier koel

Feiten en fabels: houd je huisdier koel

Op zoek naar een dierenarts?

Vind direct een dierenarts bij jou in de buurt.