• Mark van Dansik
  • redactie
  • 15 juni 2021 - 16:39

Houd je huisdier koel!

Wat kun je doen en wat moet je vooral niet doen om je huisdier koel te houden op warme dagen? Om je te helpen met deze vraag hebben we een aantal feiten en fabels voor je op een rijtje gezet.

1. Een natte handdoek op de rug van een hond leggen is levensgevaarlijk

Dit is een fabel. Het is niet gevaarlijk, maar ook niet erg zinvol om te doen. De natte handdoek warmt namelijk al snel op tot de temperatuur van de hond en daardoor verlies je het verkoelende effect.

Je kunt de hond beter in de oksels, liezen en op de buik koelen met (stromend) water. De hond laten zwemmen in koel, stromend water is ook aan te raden. Zorg er sowieso voor dat er voldoende (koel) drinkwater ter beschikking is.

2. Een hond moet je nooit achterlaten in de auto, ook niet als de ramen open blijven

Feit! Een auto wordt met zomerse temperaturen, ook met de ramen open, binnen enkele minuten veel te warm om je hond in achter te laten. In korte tijd raakt een hond oververhit en dit kan de dood tot gevolg hebben. Zie je dat er een hond is achtergelaten in de auto, bel dan gelijk de politie! Sla niet zomaar zelf een autoruit in om een hond te bevrijden. De eigenaar van de auto kan jou dan namelijk aansprakelijk stellen voor opzettelijke vernieling, wat strikt genomen een strafbaar feit is.

3. Honden kunnen brandblaren krijgen van lopen op warm asfalt

Ook dit is een feit. Kun je zelf niet met blote voeten over het asfalt lopen omdat dit te warm is? Dan is het ook te warm voor je hond! Bovendien zijn het juist de poten (naast de buik en de tong), waarmee honden hun lichaamstemperatuur regelen.

 

Lees ook:

Op zoek naar een dierenarts?

Vind direct een dierenarts bij jou in de buurt.