Nieuw centrum tegen dierenmishandeling gaat van start
Het Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling is opgericht in navolging van een soortgelijk centrum voor kindermishandeling. De twee gaan nauw samenwerken want in 70 procent van de gevallen van dierenmishandeling is er ook sprake van kindermishandeling of huiselijk geweld. “Dierenartsen hebben een stukje van de puzzel, maar gewone artsen ook. Als die meer samenwerken, breng je mishandeling beter in kaart.” De opening van het expertisecentrum staat gepland voor 22 november 2017, met een symposium.
Vermoedens toetsen
Dierenarts Hans van Spanje uit Utrecht kan er wel een boek over schrijven: dierenmishandeling. Die keer dat er een poedel zijn praktijk werd binnengebracht met een kaak die op drie plekken gebroken was. “Ja, toen dacht ik wel even: ‘wat is hier aan de hand?” Volgens de eigenaar was de hond van de trap gevallen. Van Spanje heeft er toen geen melding van gemaakt en het dier gewoon behandeld. “Het was een vermoeden, hoe bewijs je dat? Daar was op de opleiding geen aandacht voor.”
Voortaan zal dat anders gaan, vertelt psycholoog Nienke Endenburg. Zij is een van de initiatiefnemers van het Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling. Het is een nieuwe manier om dierenmishandeling aan te pakken. Dierenartsen kunnen foto’s, gewone of röntgenfoto’s, doorsturen naar een website waar een team van forensisch experts en veterinair pathologen ze bekijkt. Zij adviseren vervolgens de arts of het om mishandeling gaat. De dierenarts kan dan met meer zekerheid een melding doen bij de politie.
Op de site van het expertisecentrum kan gelijk contact gezocht worden met de politie. Die doet vervolgens onderzoek. De dierenarts hoeft zich daar niet mee te bemoeien.
Radio-interview
Bij het Expertisecentrum Kindermishandeling wordt al twee jaar op deze manier met experts gewerkt. Hoe gaat dat in zijn werk? Elise van der Putte van het expertisecentrum legde het eerder uit in het NOS Radio 1 Journaal.
Lees ook:
Samenwerken tegen dierenmishandeling
Wat kan een dierenarts doen aan dierenmishandeling?
Tip: op de site van het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren vind je uitleg over dierenmishandeling
- Bron:
- NOS.nl