Advertentie
  • Margriet Nijenhuis
  • Redacteur
  • 2 april 2017 - 10:34

Samenwerken tegen dierenmishandeling

Het vroegtijdig herkennen en melden van dierenmishandeling kan voor zowel dier als mens een groot verschil maken! Een aantal experts op het gebied van het herkennen van dierenmishandeling werkt daarom nu samen aan het Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling (LED). De oprichters hopen steeds eerder in te kunnen grijpen tegen mishandeling.

Dierenmishandeling signaleren

“Dierenartsen worden geconfronteerd met dierenmishandeling,” vertelt Nienke Endenburg. Zij werkt als docent op de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht en is één van de mensen achter het LED. Ze legt uit: “Dierenartsen komen dierenmishandeling allemaal tegen, maar het is soms ontzettend lastig te herkennen. En als het onduidelijk is of er dierenmishandeling speelt, ga je als dierenarts misschien ook wel twijfelen. Het is dan vervelend om een melding te maken, terwijl het helemaal geen dierenmishandeling hoeft te zijn. Misschien was het wel een ongeluk?”

Hoe het werkt

Onder andere om twijfel weg te nemen, wordt het Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling nu dus opgezet. Nienke: “Er komt een website waar dierenartsen een formulier kunnen invullen en waar ze foto’s of röntgenfoto’s kunnen uploaden. Aan de andere kant zit een expertpanel van dierenartsen en experts op het gebied van onderzoek naar doodsoorzaken.

Zij kunnen dan op basis van de ingestuurde gegevens een advies geven over of het lijkt op dierenmishandeling of niet. Ook adviseren ze hoe de dierenarts verder kan handelen”

Mogelijk verband met kindermishandeling

Nienke legt uit: “Zodra er sprake is van dierenmishandeling, kan het ook zijn dat kindermishandeling in het spel is. En andersom natuurlijk ook.” Een verband tussen mishandeling bij mensen en dierenmishandeling is uit onderzoek al gebleken. Daarom willen de bedenkers van het LED ook deelnemen aan het congres van het Landelijk Expertisecentrum Kindermishandeling (LECK).

“Artsen en dierenartsen kunnen elkaar waarschuwen bij mishandeling”

Zo hopen de initiatiefnemers van het LED ook artsen alert te maken op dierenmishandeling. “Nu wordt daar bijna niet over nagedacht. Het zou mooi zijn als bijvoorbeeld huisartsen en dierenartsen hierover meer in gesprek gaan. Ze hebben beiden stukjes van de puzzel.

Wel of niet mishandeling?

Andrea Gröne werkt ook op de faculteit Diergeneeskunde. Zij doet onderzoek naar de doodsoorzaak bij dieren en heeft inmiddels veel ervaring met onderzoek naar het herkennen van mishandeling. Ze noemt een voorbeeld uit de praktijk:

“Een jongeman kwam met de hond in de dierenartsenpraktijk. Het dier was plotseling dood. Het had alleen geen ziekteverschijnselen, dus de dierenarts gaf het advies om onderzoek te doen. Toen is het dier naar ons gestuurd. De hond bleek een gescheurde lever te hebben. Dat was heel vreemd en het leek alsof het dier een schop had gehad. Toen de politie de jongen heeft gevraagd wat er was gebeurd, gaf hij toe dat hij de hond had geschopt.”

Lees ook: Wat kan een dierenarts doen aan dierenmishandeling?

Tip: Op de site van het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren vind je uitleg over dierenmishandeling.

Op zoek naar een dierenarts?

Vind direct een dierenarts bij jou in de buurt.