Advertentie
  • Redactie
  • 26 april 2018 - 11:30

Neem geen (zwerf)dieren vanuit vakantielanden mee naar Nederland

Met het oog op de komende vakantieperiode, raadt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit dringend af om (zwerf)dieren vanaf vakantieadressen mee te nemen. Deze dieren lopen het risico hondsdol te zijn. Met alle begrip voor de soms vreselijke omstandigheden waaronder dieren gevonden worden, kunnen deze toch niet zomaar meegenomen worden. Hondsdolheid is een ziekte die betrekkelijk makkelijk van dier op mens overgedragen kan worden en is, als deze niet binnen 48 uur behandeld wordt ook voor mensen dodelijk.

Ook bij het meenemen van uw eigen hond of kat moet het dier zijn gechipt, gevaccineerd en beschikken over de juiste reisdocumenten. Anders bestaat de mogelijkheid dat uw huisdier bij terugkomst in Nederland wordt geweigerd. Ook uw huisdier kan, zonder de juiste vaccinaties, in het buitenland hondsdolheid oplopen.

Film

De NVWA heeft deze voorlichtingsfilm gemaakt om reizigers bewust te maken van de risico’s, zij raden aan om huisdieren in Nederland aan te schaffen.

Hondsdolheid buiten EU

In Nederland en de Europese lidstaten komt hondsdolheid nog maar zelden voor. In de wereld daarentegen sterven jaarlijks tussen de 50.000 en 80.000 mensen aan hondsdolheid en worden zo’n 10 miljoen mensen behandeld omdat ze mogelijk met het hondsdolheidvirus in contact zijn gekomen. Ook in een aantal landen niet ver buiten Europa (Marokko, Egypte en Turkije) komt hondsdolheid voor. Zelfs het aaien van wilde dieren en zwerfdieren vormt in deze landen een (mogelijk dodelijk) risico. Het meebrengen van zwerfdieren heeft meerdere keren gezorgd voor uitbraken van hondsdolheid in de EU. Voorbeelden zijn de uitbraken in 2011 en 2012 in Nederland (veroorzaakt door pups uit Marokko).

Regels

Het importeren van dieren van buiten Nederland en de EU is aan strenge regels gebonden. Het spontaan meenemen van een (zwerf)dier, zonder de benodigde papieren en controles, levert een groot risico het dier weer kwijt te raken. Bovendien riskeert men een boete.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA (088) 22 33 700. Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum van de NVWA via de website of 0900–03 88.