Wereld zwerfdierendag
4 april is wereldzwerfdierendag. Zowel in Nederland als in de rest van de wereld zijn zwerfdieren te vinden. Jaarlijks vangen dierenasiels bijvoorbeeld in Nederland 35.000 zwerfkatten op, 5000 daarvan gaan terug naar hun eigenaar.
Jaarlijks importeren/adopteren Nederlanders, al dan niet via ter goeder trouw opererende stichtingen, duizenden zwerfhonden vanuit het buitenland. De KNMvD-dierenartsen bepleiten voor alle honden (verplicht) en katten registratie en identificatie (“chippen”). Daarmee is het mogelijk om zwerfdieren weer terug te brengen bij hun eigenaar.
Dieren uit het buitenland kunnen besmettelijke ziekten bij zich dragen en zijn meestal niet goed gesocialiseerd en passen dan niet goed in een nieuw gezin. Dat brengt het risico van teleurstelling met zich mee, de Nederlandse dierenasiels zitten er vol mee en er is de kans op onvoorziene, hoge, medische kosten.
Op zoek naar een nieuw huisdier? Ga naar een erkende fokker of het dierenasiel en raadpleeg altijd je dierenarts. Een dier uit het buitenland? Haal alleen dieren naar Nederland via een erkend asiel of erkende stichting die goede zorg kunnen garanderen en ga in ieder geval langs bij je dierenarts.
Maar jij als dierenliefhebber of diereneigenaar kan natuurlijk nog meer betekenen.
Hieronder een paar tips!
- Gebruik social media en verspreid dat het vandaag ‘Wereld zwerfdierendag is’.
- Ga naar jouw plaatselijke dierenopvangcentrum en vraag wat je kan betekenen.
- Maak een selfie met je hond en/of kat waarvan het een zwerfverleden heeft gehad en post deze op je social media met de hashtag #strayfie
- Word lid van een organisatie die zich inzet tegen zwerfdieren
Alle kleine beetjes helpen!
Meer informatie over zwerfdieren
Honden uit het buitenland – KNMvD
Meebrengen zwerfdieren uit buitenland – standpunt KNMvD
Kosten van het opvangen van zwerfdieren – KNMvD
Verspreiding hondsdolheid – WorldVet
Aandacht voor chippen en steriliseren nog hard nodig – KNMvD
Zwerfhonden, illegale puppyhandel, chippen en erfelijke ziekten.
Chippen en registreren – LICG