Welke dierenarts-specialisten zijn er?
Als je als mens ziek bent, ga je naar de huisarts. Die kan je verwijzen naar de specialist. Zo werkt het in de diergeneeskunde ook. De dierenarts biedt dagelijkse zorg, maar voor aanvullende zorg kan de dierenarts doorverwijzen naar een specialist. De titel specialist geeft aan dat de dierenarts zich ná de studie diergeneeskunde heeft verdiept in een bijzonder deel van de diergeneeskunde.
Specialist worden
Een specialist verdiept zijn kennis en vaardigheden op een specifiek vlak. Dat doet hij door enkele jaren te werken onder het toeziend oog van iemand die al erkend specialist is, of bij verschillende erkende specialisten. Hij kan aantonen dat hij voldoende ervaring heeft met bepaalde patiënten en cases. Ook heeft hij artikelen geschreven en gepubliceerd in internationale wetenschappelijke vakbladen en hij heeft een examen gedaan.
De studie Diergeneeskunde duurt 6 jaar, maar een specialist wordt 3-4 jaar extra opgeleid. Om specialist te blijven, moet je je elke 5 jaar laten herregistreren. Dan laat je zien dat je nog steeds werkzaam bent op het vakgebied van de specialisatie, dat je voldoende nascholing geeft of hebt gevolgd en dat je nog steeds artikelen publiceert.
Welke specialisaties zijn er?
Algemene dierenarts-specialisten
- Anesthesiologie (narcose)
- Laboratorium
- Laboratoriumdieren
- Oogheelkunde
- Veterinair microbiologie / parasitologie
- Veterinaire diervoeding
- Veterinaire farmacologie en toxicologie
- Veterinaire pathologie
- Veterinaire radiologie
- Veterinaire volksgezondheid
- Voortplanting
Voor hond en kat
- Cardiologie (hartspecialist)
- Chirurgie
- Dermatologie (huidspecialist)
- Interne geneeskunde
- Oogheelkunde
- Gedrag
Voor vogels
- Vogelgeneeskunde
Voor paard
- Chirurgie
- Inwendige ziekten
- Reproductie (voortplantingsspecialist)
Voor landbouwhuisdieren
- Kleine herkauwergezondheid
- Rundergezondheid
- Varkensgezondheid
- Pluimveegezondheid
Met behulp van de zoekfunctie op deze website kun je vinden waar in Nederland dierenarts-specialisten werken in een praktijk.
Lees ook: Hoe word je specialist?