Advertentie
  • Anne van Noort
  • Dierenarts
  • 30 oktober 2018 - 18:12

Weet jij wat je kunt doen bij een (huis)dier in nood?

Het kan behoorlijk schrikken zijn om een ziek, gewond of verwaarloosd huisdier te zien. Door snel actie te ondernemen kun je gelukkig wel vaak helpen. Weet jij wat je bij een dier in nood kunt doen?

 Een ziek of gewond dier

Probeer het dier rustig te benaderen en laat het niet alleen. Maak de omgeving zo veilig mogelijk. Als dit niet kan, verplaats het dier dan voorzichtig naar een andere plek. Bel direct met het landelijk meldpunt 144 Red een dier. Dit nummer is dag en nacht bereikbaar, 7 dagen per week. Zorg dat je jouw locatie bij de hand hebt. Kijk ook altijd even of het dier een identificatiekenmerk heeft, zoals een penning met telefoonnummer. In dat geval is het verstandig de eigenaar alvast in te lichten over de situatie.

Een mishandeld of verwaarloosd dier

Dierenmishandeling betekent het opzettelijk pijn doen van dieren, zonder redelijk doel. Onder verwaarlozing wordt het onvoldoende geven van de nodige zorg verstaan. Hierbij kun je denken aan te weinig eten en drinken, koude of harde ligplekken en een slechte verzorging van de vacht en nagels. Dierenmishandeling en/of verwaarlozing zijn allebei strafbaar. Wanneer je dit ziet of vermoedt, is het daarom heel belangrijk hier melding van te maken. Dit kun je doen via het landelijk meldpunt 144 Red een dier. Na jouw melding wordt de politie ingeschakeld voor verdere afhandeling. De politie kan de daders vervolgen, waarbij jouw verslag als ooggetuige erg belangrijk is. In sommige gevallen kun of wil je hier niet aan meewerken, bijvoorbeeld als je de daders goed kent. In die gevallen kun je melding doen via Meld Misdaad Anoniem (M.), telefoonnummer 0800-7000. Door jouw anonieme tip kan er dan alsnog een onderzoek gestart worden.

Het kan ook gebeuren dat een eigenaar wegens persoonlijke omstandigheden niet meer goed voor het dier kan zorgen. Dit is natuurlijk niet strafbaar, maar kan wel vervelende situaties opleveren. Je kunt hierbij denken aan geldproblemen van de eigenaar of gebrek aan vervoer naar de dierenarts. In die gevallen kan de Dierenbescherming vaak helpen. De Dierenbescherming kun je bereiken op 088-8113000 (bereikbaar op werkdagen tussen 09.00-17.00u).

Een dier op de verkeerde plek

Een hond op de snelweg, een kat die vast zit in een hoge boom… dat hoort natuurlijk niet en kan soms zelfs heel gevaarlijk zijn. Zie jij een dier op de verkeerde plek? Bel dan direct met 144 Red een dier. Via dit meldpunt zal, indien nodig, ook de politie of brandweer ingeschakeld worden.

Een overleden dier

Het kan erg verdrietig zijn om een overleden dier te vinden. Helaas kunnen de spoeddiensten op dat moment niet veel meer betekenen. Daarom gelden bij overleden dieren ook andere regels. Gaat het om een huisdier? Zoek eerst naar een identificatiekenmerk, bijvoorbeeld een penning met telefoonnummer. Probeer in dat geval de eigenaar te bereiken. Krijg je de eigenaar niet te pakken of kun je geen identificatiekenmerk vinden? Bel dan met de lokale dierenambulance of de afdeling milieu van de gemeente. Ook voor kleine wilde dieren zoals vogels en egels bel je met de afdeling milieu van de gemeente. Is het een groot wild dier zoals een hert of een zwijn, dan kun je dit melden bij de politie, telefoonnummer: 0900-8844.