Advertentie
  • Joost Hoogeveen
  • Yasmina de Groot
  • 3 december 2020 - 13:09

Wat weten we over het coronavirus bij onze huisdieren?

Sinds eind februari 2020 houdt de coronapandemie de wereld in zijn greep. Hoewel er veel zorgen zijn over de besmetting van mensen, is inmiddels ook bekend dat verschillende diersoorten gevoelig zijn voor het virus. Wat weten we over corona bij onze huisdieren?

De kans dat een huisdier besmet raakt met het coronavirus is gelukkig erg klein. Wereldwijd zijn er maar een paar gevallen bekend van huisdieren die besmet zijn geraakt met het coronavirus. Ook in Nederland is van enkele honden en katten bekend dat zij besmet zijn met het coronavirus. Bij enkele katten werd melding gemaakt van ademhalingsproblemen en/of maagdarmklachten, maar doorgaans zijn er weinig of slechts milde klachten gemeld. Huisdieren die zijn geïnfecteerd met het coronavirus, hebben het virus hoogstwaarschijnlijk via hun baasje(s) gekregen. Enkele katten die op nertsenbedrijven wonen, zijn mogelijk besmet door nertsen. Experimenten in laboratoria hebben aangetoond dat ook fretten en hamsters gevoelig zijn voor het coronavirus, maar tot op heden zijn er geen natuurlijke besmettingen van deze diersoorten bekend.

Kan een besmet huisdier zijn eigenaar of een ander dier besmetten?

De kans dat een geïnfecteerd huisdier vervolgens een mens besmet, is gering. Er zijn vooralsnog geen gevallen bekend van overdracht van het virus van huisdier op mens. Om te weten te komen of  huisdieren een rol zouden kunnen spelen bij de verspreiding van het coronavirus, wordt er op dit moment onderzoek gedaan naar COVID-19 bij honden en katten.

Onderzoek Netherlands Centre for One Health (NCOH)

De faculteit Diergeneeskunde (Universiteit Utrecht) coördineert het onderzoeksproject naar de rol van huisdieren binnen de coronapandemie. Dit onderzoek is deel van een groot project dat door diverse onderzoeksgroepen binnen het NCOH wordt uitgevoerd, in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

De afgelopen periode is onder meer onderzocht of COVID-19 aanwezig is bij huisdieren van huishoudens waar één of meerdere gezinsleden positief zijn getest op het coronavirus. De GGD wees positief geteste mensen met een huisdier op de mogelijkheid om deel te nemen aan dit onderzoek.

Als je coronapositief getest bent, kan en mag je niet zelf naar de kliniek komen. Daarom kwamen dierenartsen van de Universiteit Utrecht aan huis voor het afnemen van de monsters. Er werd hiervoor gebruikgemaakt van de mobiele dierenkliniek van Stichting Zwerfkatten Nederland, samenwerkingspartner van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) en de Universiteit Utrecht.

Naast het onderzoek naar het voorkomen van  COVID-19 bij huisdieren van corona-positieve baasjes, worden ook huisdieren onderzocht in huishoudens zonder coronabesmettingen. Deze monsters worden afgenomen bij een aantal dierenartsenpraktijken in het land.

Wat te doen als je positief bent getest en huisdieren hebt?

Uit de voorlopige onderzoeksresultaten blijkt dat de kans gering is dat je het virus overdraagt op je huisdier als je zelf besmet bent. Desondanks is het verstandig om bij verdenking van COVID-19 het intensieve contact met je huisdier te beperken (niet laten likken en knuffelen, aaien mag wel). Als iemand in het gezin positief is getest op het coronavirus, moeten de huisdieren bij voorkeur ook in quarantaine. Dit betekent dat de kat niet naar buiten mag en de hond alleen kort, en aangelijnd, uitgelaten mag worden.

Op dit moment is er nog veel onduidelijkheid over de symptomen van huisdieren met een coronabesmetting. Mocht je huisdier ziek worden na contact met een coronapatiënt, raadpleeg dan je eigen dierenarts. Die kan beoordelen of een bezoek aan de praktijk nodig is.

Meer informatie over het onderzoek is te vinden op www.uu.nl/fighting-covid-19. Voor een overzicht van veel gestelde vragen kun je terecht op de website van de faculteit Diergeneeskunde.  Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen over corona en huisdieren? Neem contact op met je dierenarts.

 

Mobiele dierenkliniek van Stichting Zwerfkatten Nederland

Op zoek naar een dierenarts?

Vind direct een dierenarts bij jou in de buurt.