Advertentie
  • specialist interne geneeskunde - internist Tjerk Bosje
  • Specialist interne geneeskunde gezelschapsdieren
  • 25 mei 2019 - 11:18

Verzekerd van de beste zorg

Regelmatig wordt er op internet geklaagd over de kosten van de dierenarts. En ja, de kosten van een behandeling kunnen fors oplopen. Gemiddeld geven Nederlanders €160,- per hond per jaar uit bij de dierenarts, de uitgaven bij katten zijn iets lager. Maar dat is een gemiddelde. Er zijn dieren die nooit ziek zijn en dieren die dure en complexe zorg nodig hebben.

Goedkoop is duurkoop?

Natuurlijk kan je zoeken naar de goedkoopste dierenarts. Een dierenarts die weinig onderzoek doet voordat hij een behandeling instelt of die kiest voor een goedkope behandeling. Dat kan een hele goede dierenarts zijn, die de juiste keuzes maakt. Het kan ook zijn dat deze dierenarts fout gokt en daardoor kiest voor een verkeerde behandeling. Onderzoek is bedoeld om bij problemen de juiste diagnose te stellen en de juiste behandeling te starten. Onderzoek helpt om goede keuzes te maken en een dier zo goed en zo snel als mogelijk te helpen.

Personeelskosten

Een andere grote kostenpost in de dierenartspraktijk is personeel. Genoeg personeel tijdens een operatie zorgt er voor dat de dierenarts zich kan concentreren op de ingreep, terwijl de assistent de anesthesie bewaakt. In de meeste gevallen gaat een anesthesie volgens planning, maar als het niet goed gaat (een dier ademt slecht, dreigt wakker te worden, krijgt hartritmestoornissen of gaat flink bloeden) is het fijn als er naast de dierenarts een goede en getrainde assistent staat.

Kostenvergelijking

Als je zelf ziek wordt, ben je verzekerd van goede zorg. Je hoeft geen lening aan te gaan om doktoren te betalen. In Nederland betaalt men hiervoor elke maand gemiddeld €100,- tot €130,- ziektekostenpremie. Daarnaast wordt de gezondheidszorg gesubsidieerd vanuit belastinggelden. In Nederland geven we €5.700,- per mens per jaar uit in de (curatieve) gezondheidszorg. Ietsje meer dan de eerder genoemde €160,- per hond per jaar.

Verzekerd van goede zorg

De dierenarts krijgt geen subsidie van de overheid. Bij de dierenarts betaal je zelfs belasting (21% BTW). Als je verzekerd wilt zijn van goede zorg, kun je sparen. Bijvoorbeeld 50 cent per dier, per dag (=€182,50/jaar). Als jouw dier op jonge leeftijd ziek wordt, is de spaarpot helaas nog leeg. Je kunt je huisdier ook verzekeren. Je betaalt meer, maar kunt op elke leeftijd van jouw dier beschikken over een groter bedrag. Dan hoef je niet te kiezen voor de goedkoopste, maar voor de beste behandeling.