Wat doe jij tegen onverwachte kosten voor je huisdier?
Het verzekeren van je huisdier is niet verplicht, maar de kosten van medische zorg kunnen hoog oplopen na bijvoorbeeld een ongeval of nadat je dier ziek is geworden. Twijfel je of een huisdierverzekering voor jouw dier wel noodzakelijk is? Of overweeg je om een huisdierverzekering af te sluiten, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Dit artikel kan je misschien wel op weg helpen.
"'Als mijn dier ziek wordt, kan ik dan de behandeling betalen?'"
De kleine lettertjes
Nog voordat je een verzekering afsluit is het verstandig om eens goed te kijken naar de volgende punten:
Maximaal verzekerd bedrag?
De meeste verzekeraars kennen een maximale vergoeding per verzekeringsjaar. In één verzekeringsjaar (de periode van 12 maanden volgend op de ingangsdatum van de verzekering) mag je afhankelijk van het pakket dat je hebt gekozen tot een maximaal bedrag declareren. Ook is er soms een maximum per jaar verbonden aan bepaalde onderdelen zoals het consult van een dierenarts of specialist. Dit zou betekenen dat je het consult zelf moet betalen als je in dat jaar door eerdere dierenartsbezoeken het maximum al hebt bereikt.
Welke kosten zijn verzekerd?
Dit is uiteraard afhankelijk van het pakket waarvoor je kiest. Kijk goed in de polisvoorwaarden welke kosten wel of niet worden vergoed bij welk pakket. Kosten worden vaak alleen vergoed als deze medisch noodzakelijk zijn. Een verzekeraar heeft het recht om te beoordelen of een behandeling daadwerkelijk nodig en zinvol is. Waar je bij de ene verzekeraar aanvullend moet verzekeren voor bepaalde zorg, zit dit bij een andere verzekering standaard bij het pakket. Vooral heup- en elleboogproblemen worden vaak niet standaard vergoed. Let hier dus goed op!
Eigen bijdrage/eigen risico?
Niet alle kosten van behandelingen worden altijd voor 100% vergoed. Het kan zijn dat je zelf per behandeling/declaratie iets bij moet betalen. De eigen bijdrage kan verschillen per verzekering en per pakket. Soms is ook een eigen risico per verzekeringsjaar van toepassing.
Wachttijd?
Meestal geldt er een wachttijd bij het afsluiten van de verzekering. Dit betekent dat binnen deze tijd (bv. de eerste 30 dagen vanaf de ingangsdatum) niet alles wordt vergoed. Ook vervolgbehandelingen die nodig zijn voor een ziekte/aandoening/letsel die is ontstaan in de wachttijd worden zeer waarschijnlijk niet vergoed. Medische zorg na een ongeval is vaak wel verzekerd in deze periode. Kijk goed in de polisvoorwaarden wat er tijdens deze periode wel en niet wordt vergoed.
Kosten in het buitenland?
Ga je vaak met je huisdier naar het buitenland? Als je een (standaard)pakket afsluit is jouw huisdier niet altijd verzekerd in het buitenland. Sommige verzekeraars vergoeden wel kosten die gemaakt zijn binnen Europa, maar daar zijn dan wel bepaalde voorwaarden aan verbonden. Zij vergoeden bijvoorbeeld maximaal het bedrag dat jouw eigen dierenarts of specialist zou rekenen voor dezelfde behandeling. Als diezelfde behandeling in het buitenland duurder is dan in Nederland zul je dus zelf een deel moeten (bij)betalen.
Kijk bij het afsluiten van de dekking goed naar de voorwaarden omtrent reizen. Is jouw dier verzekerd in alle landen of een specifiek aantal landen? Is iedere reis verzekerd of uitsluitend recreatieve reizen? Mag het dier een maximum aantal dagen achter elkaar in het buitenland zijn?
Meldingsplicht
Bij sommige verzekeraars ben je verplicht om te melden dat er wordt verwacht dat een behandeling meer zal gaan kosten dan een bepaald bedrag (bv. €750). De verzekeraar moet dan eerst akkoord geven voor de behandeling.
Uitsluitingen
Bepaalde kosten worden nooit vergoed. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van het pakket en de verzekering die je kiest. Enkele voorbeelden:
- Leeftijd
Naarmate een dier ouder wordt neemt de kans op gezondheidsproblemen toe. Daarom kiezen de meeste verzekeraars ervoor om dieren vanaf een bepaalde leeftijd niet te verzekeren.
- Ras
Sommige rassen worden door verzekeraars uitgesloten.
- Trainingen/wedstrijden/sporten
Doe je met je dier mee aan bepaalde trainingen (bv. behendigheid, jacht), wedstrijden of sporten? Dan vergoedt de verzekering de medische kosten die zijn ontstaan tijdens of door deze activiteiten meestal niet.
- Ziektegeschiedenis
Is je huisdier al bekend met een bepaalde ziekte, medische klachten (bv. na een ongeluk) of complicaties daarvan? Dan is de kans groot dat de verzekering deze kosten niet zal vergoeden. Dit geldt vaak ook voor aangeboren aandoeningen.
- Preventieve zorg
Voorkomen dat je huisdier ziek wordt is natuurlijk belangrijk, maar let op dat deze behandelingen niet altijd vergoed worden. Zo vergoedt niet iedere verzekeraar standaard de inentingen of anti worm- vlo- en tekenmiddelen. Soms is het mogelijk om je huisdier aanvullend te verzekeren voor bepaalde preventieve zorg. Ook (dieet)voeding en supplementen vergoeden de meeste verzekeraars niet.
- Hulpmiddelen
Soms heeft je huisdier hulpmiddelen nodig zoals een kraag of een brace. De kosten voor deze hulpmiddelen moet je vaak zelf betalen. Soms wordt er een bepaald percentage vergoed.
- Voortplanting
Er zijn verschillende manieren om de loopsheid van teefjes en krolsheid van poezen tegen te gaan, bijvoorbeeld door middel van een operatie (castratie/sterilisatie) of medicatie. Voor deze kosten ben je niet altijd standaard verzekerd. Zou je graag een nestje van jouw huisdier willen? Begeleiding en complicaties rondom de zwangerschap en geboorte zijn vaak niet verzekerd.
- Tandheelkunde
Behandelingen aan het gebit zijn bij het standaard pakket vaak uitgesloten van vergoeding. Hierbij valt te denken aan reinigen van het gebit of het trekken van tanden en kiezen. Aanvullend verzekeren voor deze zorg is soms mogelijk.
- Overig
Diverse therapieën zoals chemotherapie, radiotherapie, acupunctuur, chiropractie, homeopathie, osteopathie, gedragstherapie etc. zijn vaak niet verzekerd. Bij sommige verzekeraars heb je de mogelijkheid om je huisdier hiervoor aanvullend te verzekeren.
Welke huisdierverzekering past het beste bij mij?
Huisdierverzekeringen zijn er in allerlei soorten en maten. Dit maakt het lastig voor diereigenaren om te beslissen welke verzekering het beste bij hun past. Om het jezelf makkelijker te maken kun je een paar zaken voor jezelf op een rijtje zetten:
- Wat vind ik belangrijk om wel of niet te verzekeren?
- Heb ik een ras waarbij bepaalde ziektes relatief vaak voorkomen? (bv. heup- en elleboogproblemen)
- Als mijn dier morgen een ongeluk krijgt of ziek wordt, wat kan ik dan betalen?
Vooral het laatste punt kan in sommige gevallen doorslaggevend zijn. Een ongeluk zit in een klein hoekje en niet iedereen heeft zomaar een paar 100 of 1000 euro liggen om de rekening te betalen. Heb je een verzekering op het oog? Dan is het verstandig om eerst de polisvoorwaarden van een verzekering door te lezen voordat je deze afsluit. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met je dierenarts of de verzekering zelf.