Advertentie

Vegetarisch voor hond of kat, kan dat?

Huisdiereigenaren kiezen er soms voor om ook hun hond of kat vegetarische of veganistische voeding te geven. Maar kan dat wel?

Een kat is carnivoor

Eigenaren denken nog wel eens ten onrechte dat honden en katten dezelfde behoefte hebben. Het zijn echter twee totaal verschillende diersoorten. De kat is een obligate carnivoor, die niet zonder voedingsstoffen van dierlijke oorsprong kan. “Katten hebben meer eiwitten en aminozuren nodig dan honden, omdat hun lichaam die snel afbreekt. Ze zijn daarom gevoelig voor tekorten”, vertelt  Ronald Jan Corbee (specialist Klinische Voeding van Gezelschapsdieren). Taurine is een essentieel aminozuur voor de kat dat alleen voorkomt in dierlijke producten. Honden kunnen het zelf maken. Een tekort aan Taurine kan leiden tot blindheid en hartfalen.

Tekort aan vitamines

Naast tekorten aan essentiële aminozuren en vetzuren, kunnen ook vitaminetekorten optreden. Vitamine A is belangrijk bij celgroei en herstel. Een tekort hieraan heeft een negatieve invloed op groei en het zenuwstelsel, met aantasting van de slijmvliezen. “De meeste zoogdieren kunnen zelf vitamine A maken uit caroteen”, legt Corbee uit. “Bij de kat worden vitamines niet of maar in kleine mate door het lichaam zelf aangemaakt.” De kat heeft dus voorgevormd vitamine A (retinol) nodig. Dit zit onder andere in lever, eieren, roomboter, hersenen en vette vis. Katten kunnen ook teveel vitamine A binnenkrijgen. Supplementen worden daarom afgeraden. De kat heeft daarnaast ook voldoende vitamine B12 nodig, dat van nature in vlees zit. Tekorten aan vitamine B12 leiden tot een verminderde darmfunctie. Daarnaast is vitamine B12 belangrijk voor het zenuwstelsel en de afweer.

Verschil tussen honden en katten

Vergelijkbare tekorten zoals bij de kat, kunnen optreden bij de hond wanneer deze een vegetarisch dieet krijgt. Maar dit gebeurt minder snel. Corbee: “De hond is van nature een omnivoor, die zich goed kan aanpassen aan een gebalanceerd vegetarisch dieet en dit beter kan benutten dan de kat. Ze hebben weliswaar een carnivorengebit, maar dat zie je ook bij pandaberen en die eten zelfs alleen nog maar plantaardig materiaal.”

Complete voeding

Hoewel honden dus in principe kunnen leven op een vegetarisch dieet, wil Corbee het liever niet adviseren. “Ik zou dat alleen doen als er een dringende noodzaak voor is, bijvoorbeeld een allergie.” Mochten mensen het toch per se willen, dan is het verstandig een commercieel compleet voer te kopen. Sommige mensen kiezen liever voor een zelfgemaakt dieet. Corbee: “Er staan allerlei vegetarische recepten op internet, maar daar komen soms echt grove fouten in voor.” Als mensen toch zelf iets willen bereiden, dan raadt hij aan dit te laten doorrekenen door een dierenarts of dierenvoedingsspecialist (Dipl. ECVCN of Dipl. ACVN).

Veganistisch af te raden!

Veganistische diëten raadt Corbee sowieso af, voor zowel honden als katten. Deze voeding bevat helemaal geen dierlijke producten, dus ook geen eieren of melk bijvoorbeeld. Dit kan leiden tot tekorten aan essentiële aminozuren, ijzer, calcium, zink, vitamine A en sommige B-vitamines. Corbee: “Het is de vraag hoe ethisch verantwoord het is dat wij onze keuze aan ons huisdier opleggen en daarmee mogelijk hun gezondheid en welzijn in gevaar brengen. Je kan nu eenmaal niet probleemloos de evolutie negeren.”

Een compleet overzicht van de voedingsbehoefte van honden en katten is te vinden in de FEDIAF Nutritional Guidelines.

Dit artikel is ingekort voor Dierenarts.nl. Het volledige artikel is te lezen in het Tijdschrift voor Diergeneeskunde van april 2018.