Advertentie
  • Tjerk Bosje
  • Specialist interne geneeskunde gezelschapsdieren
  • 29 maart 2019 - 11:21

Vaccineren voorkomt hondenziekte

Er is paniek op Facebook. Duitse media melden dat er, vlak bij de grens naar Nederland, dieren zijn overleden aan hondenziekte. Mensen maken zich zorgen over hun hond. Dierenartsen maken zich minder druk. Als je hond goed gevaccineerd is, hoef je niet bang te zijn voor hondenziekte.

Dierenartsen zien regelmatig honden met hondenziekte. Vooral dieren uit de broodfok, die illegaal Nederland zijn binnengekomen en verkocht zijn via advertenties op Marktplaats. Dierenartsen worden boos van honden met hondenziekte, want deze ernstige ziekte is zo makkelijk te voorkomen.

Oorzaken van niet vaccineren

Toch delen we de zorg over een mogelijke epidemie. Slechts 55% van de honden (en 25% van de katten) is goed gevaccineerd[1]. Een mogelijke epidemie van hondenziekte kan zich hierdoor snel verspreiden en kan vele slachtoffers geven. Waarom zijn zo weinig dieren goed gevaccineerd?

De belangrijkste reden om je hond of kat niet te laten vaccineren is gebrek aan kennis, ontkenning, uitstelgedrag, struisvogelpolitiek. “Het zal zo’n vaart niet lopen”, denken veel mensen. We zijn zo gewend of verwend met goede gezondheidszorg, dat we het gevoel hebben dat we onoverwinnelijk zijn. Dat besmettelijke ziekten niet meer voorkomen. Niets is minder waar. Alle ziekten waar tegen we vaccineren, komen nog steeds voor, ook in Nederland. Zonder kostbare ingrepen zijn ze nog net zo dodelijk.

Er zijn mensen die erg weinig geld hebben. Tegenwoordig zijn er vaccinatieacties waarbij je je hond tegen bodemprijzen, zonder verdere service, kan laten vaccineren. Voor sommige mensen zijn zelfs die kosten nog te hoog. Hulp van buren en vrienden kan dan soms uitkomst bieden.

Ook zijn er mensen die zich zorgen maken over de mogelijke bijwerkingen van vaccinatie. Die laten eerst het bloed van hun huisdier controleren op antistoffen (titeren). Als de test uitwijst dat de weerstand laag is, laten deze mensen hun huisdier vaccineren. Als je de statistieken bekijkt en ziet hoe weinig bijwerkingen vaccinatie over het algemeen heeft, dan betekend dit dat de totale kosten van de ziektepreventie omhoog gaan, terwijl het aantal dieren dat last krijgt van een vaccinatie nauwelijks omlaag gaat. Veilig is het zeker.

Geen paniek

Er is nu geen reden voor paniek dus. Het is wel een waarschuwing. Kijk nog even in het vaccinatieboekje / dierenpaspoort van jouw hond of zijn vaccinaties nog geldig zijn. Voorkomen is nog steeds beter dan genezen.

[1] Tijdschrift voor Diergeneeskunde – 02-2019 – vaccinatiegraad Gezelschapsdieren reden tot zorg

Op zoek naar een dierenarts?

Vind direct een dierenarts bij jou in de buurt.