Toezicht in Nederlandse slachthuizen

Dierenartsen in slachthuizen lijken misschien niet een voor de hand liggende combinatie, maar toch is het een goede zaak.

Het is belangrijk dat er toezicht is of het slachthuis zich houdt aan alle voorschriften.

Zo’n dierenarts van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) draagt eraan bij dat de dierlijke producten die de consument bereiken veilig zijn. Tevens zorgt de dierenarts dat het welzijn van de dieren in het slachthuis gewaarborgd blijft.

Voedselveiligheid in slachthuizen en uitsnijderijen

Vlees kan makkelijk bederven en mensen ziek maken. Daarom is het slachtproces en de verwerking van vlees aan regels gebonden.

Het toezicht is gestoeld op drie pijlers. De inrichting van bedrijven moet op orde zijn, de werkprocessen moeten goed omschreven zijn en gebaseerd op HACCP (Hazard analysis of critical control points), en de werkzaamheden moeten goed worden uitgevoerd.

Door middel van audits en dagelijks toezicht houdt de NVWA de naleving in de gaten bij meer dan 200 slachterijen en bijna 500 uitsnijderijen.

Lees ook: Dierenartsen buiten de praktijk