Advertentie
  • Redactie
  • 30 november 2018 - 11:55

Tips voor een veilige kerst met je huisdier

Een boom vol met glinsterende hangers en lichtjes is voor veel huisdieren heel interessant. Maar wist je dat dennennaalden giftig zijn voor huisdieren? Ook kerstversiering is niet altijd even veilig, denk hierbij aan vallende (scherpe) kerstballen of eetbare decoratie. Om de feestdagen ook voor je huisdier zo gezellig mogelijk te houden, geven we je in dit artikel een paar tips.

Zorg dat je huisdier geen dennennaalden binnenkrijgt

Het sap van de kerstboom is giftig is voor honden en katten. Diarree, braken, maag-darmproblemen en problemen met het zenuwstelsel kunnen het gevolg zijn. Het sap zit ook in de naalden, dus zorg ervoor dat je deze ook uit de buurt van je huisdier houdt. Dit kun je doen door de drink- en etensbak niet te dicht bij de kerstboom te zetten en te zorgen dat je huisdier niet van het water van de boom kan drinken. Bijvoorbeeld door een decoratief zeil over de bak te leggen.

Let op een allergische reactie

Sommige huisdieren zijn allergisch voor de kerstboom. Vooral bij katten komt ook een allergie voor engelenhaar voor. Wees hier dus alert op. Krijgt je dier een dikke snuit, jeuk, roodheid, gezwollen oogleden of oorschelpen? Dan is hij waarschijnlijk allergisch. Vraag dan je dierenarts om advies.

Voorkom kapotte kerstballen

Een kapotte kerstbal kan scherpe scherven achterlaten en deze kunnen pijnlijke wondjes veroorzaken bij je huisdier. Sommige honden willen wel eens een kerstbal pakken en erin bijten, opeten en deze kan dan zelfs in de luchtpijp terecht komen. Zorg er dus voor dat je huisdier ze niet kan pakken (door ze hoog te hangen) of koop kerstballen die niet kapot kunnen vallen.

Geef je huisdier geen menseneten

Sommige mensen denken hun huisdier met kerst extra te verwennen door hem ook mee te laten eten van het kerstmaal. Doe dit echter niet, dit kan ervoor zorgen dat je huisdier moet overgeven. Geef ook geen botjes, deze kunnen in de slokdarm blijven hangen. Gooi een rolladenetje ook meteen weg in een afgesloten prullenbak. Als deze vast komt te zitten in de darm, moet deze operatief verwijderd worden!

Pas op met gourmetten

Gourmetten is voor veel mensen het ideale eten tijdens de feestdagen. Echter bevat de antiaanbaklaag van deze apparaten een stof die acute benauwdheid kan veroorzaken bij vogels, als de laag oververhit raakt. Dit kan er zelfs voor zorgen dat de vogel sterft. Pas hier dus mee op en zet je vogel in een andere ruimte als je gaat gourmetten. Als je vogel toch benauwd wordt, ga er dan zo snel mogelijk mee naar de dierenarts.

EHBO na opeten van rare en giftige dingen

Honden en katten kunnen rare en giftige dingen eten. Chocolade, macadamia noten, satéprikkers, kerstslingers etc. Op internet worden verkeerde adviezen gegeven. Geef GEEN ontbijtkoek, geef GEEN zout. Ontbijtkoek is mogelijk giftig (suikervrije variant), zout is giftig. Neem contact op met de dienstdoende dierenarts. Die kan op een veilige manier helpen.

Laat je huisdier rustig wennen aan de kerstboom

Vooral de drukte rondom het opzetten van de kerstboom zorgt ervoor dat de interesse van je hond of kat wordt gewekt. Zet je huisdier dus even apart als je de kerstboom gaat versieren. Vervolgens kan je hem/haar rustig laten wennen aan de kerstboom als hij eenmaal staat.

Koop een neppe kerstboom

Natuurlijk is het ook een optie om een neppe kerstboom te kopen. Dan loop je én niet het risico dat je huisdier een naald binnenkrijgt, én katten vinden de geur van neppe kerstbomen een stuk minder interessant. Een win-win situatie dus!

Alvast fijne feestdagen voor jou en je huisdier!