Tips om ervoor te zorgen dat je vee genoeg drinkt

Lekker toch, zo’n verkoelend drankje tijdens warme dagen? Dat vindt vee nou ook. Maar niet alleen tijdens de zomer, maar het hele jaar door is goed drinkwater belangrijk voor je dieren. Koeien eten bijvoorbeeld meer als ze goed water krijgen en dit is ook weer goed voor de melkproductie. Wil je weten hoe kunt zorgen voor kwalitatief goed drinkwater? Lees onze tips!

  1. Vertrouw op je zintuigen

Hoe ziet het water eruit? Door regelmatig zelf het water te beoordelen op kleur, geur en helderheid krijg je inzicht in de kwaliteit. Zit er een slijmerige laag in de drinkbak, is het water gelig of zie je zwarte neerslag? Controleer dan of het water vervuild is.

  1. Schoonmaken van de waterbakken

Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het regelmatig schoonmaken van de waterbakken kan een eenvoudige eerste stap zijn om de kwaliteit van het water te verbeteren.

  1. Check de leidingen

Tussen de bron en de drinkplek kan veel gebeuren met de kwaliteit van het water.  Zo kunnen slechte leidingen of aanslag in de leidingen de kwaliteit negatief beïnvloeden. Check daarom ook regelmatig of de leidingen schoon zijn.

  1. Bron- of leidingwater?

Wil je weten of je vee liever bron- of leidingwater drinkt? Dit kun je eenvoudig testen door verschillende drinkbakken weg te zetten met afwisselend bron- of leidingwater. Aan de hand van de bakken die als eerste leeg zijn, weet je wat de voorkeur heeft.

  1. De hardheid van het water

De ideale hardheid van water ligt tussen de 4dH en 25dH. De hardheid van kraanwater ligt rond de 8dH. Sommige veehouders kiezen ervoor om met bronwatersystemen het water te ontharden naar 0dH. Dit zachte water is niet alleen minder lekker, maar bevat ook minder magnesium en calcium. Minder lekker én minder goed voor je vee dus.

  1. Registreer het waterverbruik

Als je het waterverbruik registreert, kun je snel ingrijpen bij onregelmatigheden. Wordt er bijvoorbeeld ineens veel meer water of minder water gebruikt dan normaal, dan kan dit betekenen dat er een leiding verstopt is of juist lekt.

  1. Meten is weten

Twijfel je over de kwaliteit van het drinkwater? Neem dan een monster van het water en laat deze controleren door middel van een wateronderzoek.