Advertentie
  • Redactie
  • 9 augustus 2017 - 15:24

Help, mijn hond heeft een slak opgegeten!

Bij vochtig weer, zoals na een regenbui, komen slakken ineens uit alle hoeken en gaten. Slakken in je tuin kunnen voor veel overlast (en frustratie) zorgen, want zij – vooral naaktslakken – vreten graag aan planten. Behalve voor planten kunnen slakken ook schadelijk zijn voor je hond. Slakken eten is namelijk gevaarlijk voor je hond. 

Honden zijn in het algemeen nieuwsgierig, ook bij het vinden van een slak in de tuin. Je hond neemt de slak mee naar binnen, speelt met de slak of eet de slak per ongeluk op. Het laatste lijkt onschuldig, maar slakken kunnen je hond ziek maken. Een hond kan door het eten van slakken een worm krijgen die leeft in de bloedvaten.

Slakken eten

Door het eten van slakken kunnen honden besmet raken met larfjes van deze worm. Hierdoor kan je hond een worminfectie oplopen. Let op: je hond kan ook besmet raken door het binnenkrijgen van het slijm van slakken – als je voer buiten laat staan, bijvoorbeeld – of door het eten van andere dieren die een besmette slak hebben opgegeten, zoals een kikker.

Franse hartworm bij honden

Deze worm wordt ook wel ‘Franse’ hartworm genoemd. Deze naam is verwarrend, want hij komt ook gewoon voor in Nederland. De worm heet officieel Angiostrongylus vasorum.

De symptomen, in geval van een besmetting, zijn wisselend en afhankelijk van de mate van infectie. Bij een ernstige infectie kan de worm dodelijk zijn voor je hond. Honden die besmet zijn en verschijnselen vertonen, kun je mogelijk herkennen aan de volgende symptomen:

  • Ademhalingsproblemen
  • Hoesten
  • Benauwdheid
  • Vermoeidheid
  • Weinig tot geen eetlust
  • Bloedingen in de huid/oogwit

Bel direct de dierenarts

Infecties met de Franse hartworm zijn te behandelen. Als je hond weleens slakken eet en je hond toont één van de bovenstaande symptomen, neem dan direct contact op met je dierenarts. Om te achterhalen of je hond besmet is met de worm kan de dierenarts een ontlastingsonderzoek uitvoeren, of een sneltest doen op bloed.

Lees ook: Help, ik heb mijn kat per ongeluk vergiftigd.

Op zoek naar een dierenarts?

Vind direct een dierenarts bij jou in de buurt.