Advertentie

Schaap op zijn kop, zet het rechtop

In het voorjaar lopen schapen extra risico om op hun rug terecht te komen. Dit is voor schapen een levensbedreigende situatie. Door een zware vacht of omdat ze drachtig zijn, zijn ze topzwaar en kunnen niet meer zelf overeind komen. Snel hulp bieden is noodzakelijk, anders kan het schaap doodgaan. Let dus goed op of je een schaap in nood ziet.

Levensbedreigende situatie

Een schaap is een herkauwer en heeft vier magen: pens, lebmaag, boekmaag en netmaag. Ligt het dier op de rug, dan kan het gas dat de pens aanmaakt er niet uit. Normaal boert het schaap dit uit tijdens het herkauwen. Het gevolg is dat het gas gaat uitzetten en de longen verdrukt, zodat het schaap stikt. Het is dus belangrijk dat het dier zo snel mogelijk uit zijn benarde positie wordt geholpen.

Stap voor stap schaap omdraaien

  • Je kunt het dier niet zomaar omrollen. Hierdoor kan een maagkanteling optreden waardoor het dier alsnog komt te overlijden. Rol een schaap dus niet¬†naar links of naar rechts.
  • Help het dier via de kont weer op de poten. De achterpoten moeten eerst de grond raken.
  • Trek niet teveel aan de wol, dan ontstaan er allerlei bloeduitstortingen. Het beste kun je het schaap in de oksels pakken.
  • Als het schaap op de kont getild is, kun je het beter even tegen jou aan laten leunen en rechtop laten zitten. Er komt dan weer zuurstof naar de spieren en de organen krijgen weer meer ruimte.
  • Na ongeveer een halve minuut zet je het schaap voorover weer op poten.
  • Een schaap dat op tijd geholpen wordt, zal meestal binnen 10 minuten gaan grazen. Een schaap dat langer op de rug heeft gelegen, slingert in het begin bij het lopen. Blijf er dan bij zodat het dier niet in de sloot valt. Pas als de dronkemansloop over is en het dier gaat grazen, lijkt het grootste gevaar geweken.

Aan de hoeveelheid drollen bij de kont van een verwenteld schaap, is vaak in te schatten hoe lang het dier er al ligt. Een schaap poept namelijk gewoon door als het op de rug ligt. Plassen lukt echter niet. Een schaap dat direct plast als het overeind gezet wordt, heeft vaak een lange tijd op de rug gelegen.

Hulp inschakelen

Kun je niet zelf in actie komen, of lukt het niet, waarschuw dan zo mogelijk de boer of bel de politie of 144 voor hulp van bijvoorbeeld de dierenambulance. Geef zo nauwkeurig mogelijk de locatie van het schaap door. Gebruik hiervoor eventueel de GPS-functie op de mobiele telefoon.

Download dit stappenplan op je telefoon, zodat je het altijd snel bij de hand hebt.